Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea București, coordonat de conf.univ.dr. Marian-Gabriel Hâncean, a modelat statistic primele 18 zile de circulație a virusului COVID-19. Acest lucru s-a realizat pe baza datelor furnizate în spațiul public de autorități, cu privire la numărul de persoane infectate, precum și modalitatea de contaminare, după cum arată analiza prezentată pe site-ul unibuc.ro.
Cele 18 zile studiate pornesc din momentul în care a fost anunțată prima persoană contaminată.
Rezultatele au arătat că felul cum a fost transmis virusul este similar cu cel din alte state europene, precum Italia ori Spania, nu însă și amploarea fenomenului. Numărul cazurilor a fost inferior în România.
S-a constatat astfel că transmiterea se face pe sexe, bărbații având o probabilitate mai mare să se infecteze de la un alt bărbat, iar femeile de la o altă femeie.
Contaminarea în funcție de vârsta bolnavilor nu a putut fi stabilită întrucât transmiterea s-a realizat fie în interiorul familiei, fie întâmplător.
Pentru primele 109 cazuri, infectarea s-a realizat în funcție de proximitatea imediată. Prin urmare, circulația coronavirusului a fost extrem de limitată pe teritoriul țării.
Intrarea virusului în România s-a realizat prin migranții români care s-au întors acasă.
Măsurile luate de autorități până acum au fost corespunzătoare.