x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Constructorii Piramidei lui Keops nu erau sclavi

Constructorii Piramidei lui Keops nu erau sclavi

10 Ian 2010   •   00:00

Arheologii egipteni au anunţat duminică, prin vocea ministrului Culturii, Faruk Hosni, descoperirea unor noi morminte aparţinând muncitorilor care au contribuit la construirea Piramidei lui Keops.



La zece ani de la primele descoperiri, în 1990, ale mormintelor celor care au lucrat la marea piramidă, arheologii au venit ieri cu noi dezvăluiri. Este vorba despre criptele muncitorilor care au participat la construcţii în timpul celei de-a patra dinastii (2649-2513 î.Ch.).

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceşti muncitori nu erau consideraţi sclavi, aşa cum se credea până acum. Dovada, spune Zahi Hawass, şeful echipei de arheologi, stă în faptul că mormintele "se găsesc în imediata apropiere a piramidei", ceea ce denotă că acestor oameni li s-a acordat o importanţă deosebită în acea vreme. În plus, muncitorii primeau zilnic 11 viţei şi 23 de oi de la familiile bogate din nordul Egiptului şi din Delta Nilului, regiuni extrem de fertile în acea perioadă. Hawass nu explică dacă respectiva cantitate de mâncare se împărţea în mod egal la fiecare lucrător şi nici nu precizează dacă existau şi alte surse de hrană. Cât despre numărul muncitorilor, arheologul-şef susţine că acesta era în jur de 10.000.

×
Subiecte în articol: arheo