x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Creierul dictează: şut şi... goool!

Creierul dictează: şut şi... goool!

de Anca Aldea    |    19 Iul 2011   •   21:00
Creierul dictează: şut şi... goool!

Un studiu realizat de patru psihologi olandezi arata ca, intr-un penalty, portarul echipei cu cele mai mici sanse de a castiga tinde sa bareze balonul prin dreapta portii. Il 'pacaleste' creierul, care ii 'spune' ca, in situatii-limita, in care viitorul echipei atarna de un fir de ata, aplecarea spre dreapta ii va aduce victoria. Mai multe studii realizate in ultimii ani au aratat ca oamenii si animalele care isi doresc cu adevarat sa realizeze ceva tind sa-si incline cor­pul inspre partea dreapta – cand isi zaresc stapanii dupa multe ore de absenta, cainii dau din coada mai mult spre dreapta; iar cand se giu­giulesc, oamenii isi inclina mai des capul inspre dreapta decat inspre stanga.

Cei patru cercetatori de la Universitatea publica din Amsterdam, Marieke Roskes, Daniel Sligte, Shaul Shalvi si Carsten K.W. De Dreu, au analizat loviturile de pedeapsa din Campionatul Mondial de fotbal din perioada 1982-2010 si au ajuns la concluzia ca, in situatii cu adevarat de restriste, oamenii sunt influentati de factorii biologici. Astfel ca intr-o lovitura de penalty, atunci cand mingea 'se pune in miscare' in directia lor, portarii sunt tentati 'sa plonjeze' spre dreapta. De exemplu, in sferturile de finala ale Cupei Mondiale din 2006, meciul dintre Anglia si Portugalia s-a jucat cu o intensitate uluitoare – atat partida de 90 de minute, cat si prelungirile de jumatate de ora. Pentru ca nu a fost inscris nici un gol, au urmat loviturile de pedeapsa: dupa patru trageri spre poarta fiecarei echipe, Portugalia avea un avantaj de 2-1. Scorul avea sa mai suporte o modificare la a cincea lovitura a echipei portugheze: Cristiano Ronaldo a sutat spre poarta englezilor si a inscris. A tras in stanga portii, iar goalkeeper-ul Paul Robinson, presat de dezavantajul in care se afla echipa sa, a aparat poarta in partea dreapta. Asa a ajuns Portugalia in semifinale.

'Cand Robinson a aparat latura dreapta a portii, a facut o alegere obisnuita, dictata de creier. In timpul loviturilor de pedeapsa din campionatele mondiale, portarii tind sa apere poarta prin dreapta si, asa, ei cred ca au o sansa sa salveze jocul in favoarea echipelor lor', scrie site-ul medicalexpress.com, citandu-l pe unul dintre cei patru autori ai studiului olandez. 'In cazul unei lovituri de pedeapsa, si jucatorul desemnat sa traga la poarta, si portarul au mai multe posibilitati. Este foarte dificil pentru un portar sa apere mingea in asemenea situatii. Dar el este singurul care poate schimba destinul echipei sale. Asadar, el detine «cheita» pentru a deveni omul zilei', explica Marieke Roskes.

Un alt studiu dat publicitatii in 2000 ii indemna pe portari sa ia aminte la miscarile soldurilor jucatorului desemnat sa marcheze intr-o lovitura de pedeapsa. O echipa de la Universitatea John Moores din Liverpool a dezlegat limbajul soldurilor – daca ele sunt tepene si paralele cu poarta, atunci goalgetter-ul va trage inspre dreapta portii, iar daca sunt 'jucause', in miscare si in pozitie oblica fata de poarta, atunci el va trage spre stanga. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au observat 'comportamentul' soldurilor in loviturile de pedeapsa de la la Euro 2000, potrivit New Scientist si BBC.

Intr-o alta cercetare – publicata in 2002 – se arata ca portarii le dau atat de mari batai de cap microbistilor infocati, incat acestia din urma pot ajunge sa sarbatoreasca victoria sau sa deplanga esecul pe patul de spital. Cea mai mare miza – spune profesorul Douglas Carroll de la Universi­tatea Birmingham – se afla la cupele mondiale. De exemplu, cand Anglia a pierdut in fata Argentinei in 1998, nu­marul infarcturilor miocardice acute a crescut, in Marea Britanie, cu 25%.

×
Subiecte în articol: stiinta