x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cui i-e frică de Moş Crăciun?

Cui i-e frică de Moş Crăciun?

20 Dec 2007   •   00:00

Nu ştim cu exactitate de unde se trage obsesia cercetătorilor de a explica in date ştiinţifice probabilitatea existenţei sau nonexistenţei personajelor care sunt inconjurate de aură, de mitologie, de religie şi de istorie veche de căteva mii de ani, dar este evident că Sărbătorile de iarnă sunt un pretext excelent pentru ca, in fiecare an, publicul să fie invadat de date, calcule, statistici şi trenduri tehnologice noi.

Nu ştim cu exactitate de unde se trage obsesia cercetătorilor de a explica in date ştiinţifice probabilitatea existenţei sau nonexistenţei personajelor care sunt inconjurate de aură, de mitologie, de religie şi de istorie veche de căteva mii de ani, dar este evident că Sărbătorile de iarnă sunt un pretext excelent pentru ca, in fiecare an, publicul să fie invadat de date, calcule, statistici şi trenduri tehnologice noi. Moş Crăciun nu scapă nici el de acest curent. Anul acesta am aflat lucruri noi despre kilometrajul pe care trebuie să-l atingă Moşul pentru a reuşi să impartă cadourile tuturor copiilor din lume. In speţă, o "relaxantă" viteză de croazieră de 5.800 de kilometri pe secundă. Nu e chiar viteza luminii, dar, dacă ne găndim un pic că Moşul zboară intr-o secundă, căt ai zice "Crăciun", 5.800 de kilometri, ne poate cuprinde legitim o senzaţie de vertij. Mach-urile la care ajunge astfel legendarul personaj, care insuflă Sărbătorilor spiritul de bucurie şi sufletului lumină, sunt aproape comparabile cu lansările navetelor NASA, dacă nu le-ar depăşi cu mult.

Fireşte, calculele matematicienilor, statisticienilor şi fizicienilor referitoare la scenariul nopţii de Crăciun reprezintă mai degrabă un moment de relaxare, de destindere in lumea in care cifrele fac şi desfac destinele laboratoatelor de cercetare. Insă ele sunt un semn care povesteşte despre tendinţa tot mai accentuată a omenirii de a se exprima in date cuantificabile, in variabile explicative, in modele care demonstrează riguros şi ştiinţific multe dintre fenomenele pentru care, pănă de curănd, omenirea nu avea explicaţii, in afară de cele religioase sau cele mistice. Copiii nu se mai mulţumesc cu răspunsuri simbolice sau cu poveşti. Au nevoie de dovezi. La fel şi adulţii. Lumea de azi este cuprinsă de febra noilor tehnologii care explică din ce in ce mai mult, explică pănă cănd riscă să golească de conţinut simbolic lucrurile in care credeam inainte. Este un lucru util? Da, in măsura in care acest fapt impinge inainte descoperirile care revoluţionează şi imbunătăţesc viaţa oamenilor.

ZOOM este insă de părere că Moş Crăciun chiar EXISTa, in ciuda tuturor statisticilor şi a calculelor care demonstrează imposibilitatea ştiinţifică pentru existenţa unui asemenea personaj in lumea contemporană şi le urează cititorilor săi "Sărbători fericite!".

×
Subiecte în articol: editorial