x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce spunem "hmm" când ne gândim?

De ce spunem "hmm" când ne gândim?

12 Iun 2012   •   12:34
De ce spunem "hmm" când ne gândim?

Hmm, sau hmmm, ori hm, sunt printre cele mai frecvente interjectii pe care le folosim atunci cand cadem pe ganduri. Cu toate acestea, i-am oferit banalului 'hmm' o vasta paleta de conotatii, iar o echipa de lingvisti americani a reusit sa descopere de ce il folosim atat de des cand ne aflam in plin proces de gandire.

Rostit cu o intonatie ascendenta, hmm poate semnifica:" Nu inteleg, mai spune o data?" Emis prelung cu un "m" amplu: "Ma gandesc serios la ce mi-ai zis."
Rostit mirat, pe ton inalt: "Da, poate - buna idee!". Emis rapid si cu un registru jos: "Ma indoiesc - nu cred..."

Cu toate ca exista in majoritatea limbilor pamantului si intr-o varietate de forme, originile aceste interjectii atat de des folosite sunt inca neclare.

"Nu am nicio teorie cu privire la originea sa. Este posibil sa fi aparut in limba engleza dupa ce a fost preluat din franceza... doar ca nu-i putem gasi urmele. Presupun ca interjectia este atat de naturala, si a fost dintotdeauna la indemana oricui, incat putea aparea simultan in mai mullte forme de limbaj", declara Anatoly Liberman, lingvist in cadrul Universitatii din Minnesota si expert in datarea originii termenilor.
Hmm este considerat o interjectie, al fel ca alte asocieri de sunete din familia sa, precum um, huh, au, oau.

"Primul h emis este un simplu substitut pentru respiratie, pe cand m, emis cu gura inchisa, simbolizeaza faptul ca nu suntem siguri de ceea ce urmeaza sa spunem. Pauza indica faptul ca suntem temporar fara replica, dar inca atenti la discutie. Varietatea de tonuri are legatura cu multitudinea de trairi pe care le exprimam prin aceasta banala interjectie.", adauga dr. Liberman.

Pe de alta parte, Nicholas Christenfeld, psiholog in cadrul Universitatii California din San Diego, este de parere ca hmm este atat de popular si de folosit deoarece este, initial, un sunet neutru, mult mai usor si comod de emis decat oricare altul.

Sursa:descopera.ro

×