x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dependenţa de cumpărături

Dependenţa de cumpărături

de Radu Popa    |    14 Mar 2008   •   00:00

Obsesia indivizilor amintiţi anterior se manifestă în diferite forme şi atinge diverse grade, de la o necesitate moderată de a face cumpărături la “o nevoie acută”.

Obsesia indivizilor amintiţi anterior se manifestă în diferite forme şi atinge diverse grade, de la o necesitate moderată de a face cumpărături la “o nevoie acută”. Cercetătorii sunt de părere că, indiferent de circumstanţele şi scopurile în care sunt făcute cumpărăturile, acţiunea respectivă poate evolua de la o simplă formă de divertisment la o gravă dependenţă. Se pare că în pre­zent tendinţa cumpărăturilor în exces înregis­trează o creştere constantă şi permanentă. Indivizii obsedaţi de cumpărături par a suferi de o afec­ţiune cronică ma-nifestată prin ten­dinţa de a cum­păra canti­tăţi de produse mult mai mari de­cât necesităţile lor reale şi care, nu de puţine ori, de­­păşesc proprii­le resurse finan-ci­are. Potrivit cer­cetătorului Ja­mes Roberts, de la Şcoala de Afa­ceri Hankamer a Universităţii Baylor, statul Texas, pe de o parte, există persoane care se comportă asemenea unor cum­pă­rători normali, ra­ţio­nali, achizi­ţio­nând produsele doar în limita proprii­lor necesităţi şi ne­depăşind aceste “bareme”.

 

Cer­ce­tă­torul este însă de părere că, pe de al­tă parte, există şi in­divizi obsedaţi de cumpărături, care cum­pă­ră o cantitate impresionantă de produse, chiar dacă acest lucru i-ar duce la un dezastru financiar şi i-ar determina să acumuleze datorii. Specialiştii susţin însă că majoritatea consumatorilor se află între cele două “extreme”. Potrivit speci­a­liştilor, de­pen­denţa de cum­pă­ră­turi este privită, de obicei, cu înţe­le­gere, decât ca o afec­ţiune gravă.

 

OBSESIE. Cercetătorii nu au ezitat să compare cumpărăturile excesive cu manifestările altor tipuri de comportament obsesiv, când viaţa indivizilor dependenţi ajunge într-un punct în care comportamentul controlează persoana în cauză, şi nu invers. Atunci când încep să constituie un fel de “reacţie naturală” a organismului la evenimente triste sau presentimente, cumpărăturile cu amănuntul devin un fel de tratament şi riscă să se transforme într-o problemă gravă.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă