x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dinozaur cât o vrabie

Dinozaur cât o vrabie

21 Feb 2008   •   00:00

Cercetători chinezi au descoperit cel mai mic dinozaur. Fosila este a unui pterodactil, dinozaur zburător, şi a fost descoperită în vestul provinciei chineze Liaoning, regiune împădurită în urmă cu 120 de milioane de ani.

Cercetători chinezi au descoperit cel mai mic dinozaur. Fosila este a unui pterodactil, dinozaur zburător, şi a fost descoperită în vestul provinciei chineze Liaoning, regiune împădurită în urmă cu 120 de milioane de ani. Conform oamenilor de ştiinţă, micul dinozaur, denumit Dubbed Nemicolopterus Crypticus, nu avea dinţi, iar degetele sale erau neaşteptat de curbate. “Avem această creatură uimitoare, de mărimea unei vrăbii, care trăia în general în copaci, acest lucru prezentându-ne o ramură foarte interesantă a istoriei evoluţiei acestor animale”, a spus Alexander W.A. Kellner, de la Muzeul Naţional al Universităţii de Stat din Rio de Janeiro, Brazilia.

 

Potrivit specialistului, citat de revista americană Time, asemenea descoperiri sunt fundamentale pentru înţelegerea evoluţiei acestor vertebrate, deoarece fo­silele animalelor zburătoare sunt extrem de rare. Specialiştii spun că dinozaurul nu părea să fie adult, dar capetele oaselor erau dezvoltate, fapt ce îi face să creadă că nu era nici pui. Ei nu ştiu cât de mult ar fi putut să crească, dar, chiar dublându-i mărimea, se încadrează în categoria cea mai mică din grupul său de vertebrate. Matthew Carrano, paleontolog de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală al Institutului Smithsonian, spune că au fost descoperite specimene de dinozaur mai mic decât acesta, dar ele erau, în mod clar, mai tinere decât micul pterodactil.

 

 

 

 

 

ZBURAU  FĂRĂ ECOLOCAŢIE

Liliecii au învăţat să zboare înainte de a-şi dezvolta capacitatea de orientare cu ajutorul ecolocaţiei, informează BBC. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de  cercetătorii americani asupra fosilei unui liliac care a trăit în urmă cu 52 de milioane de ani. Liliacul avea gheare foarte mari, aripi primitive, coada lată şi melcul urechii interioare, care face posibilă ecolocaţia, subdezvoltat. “Dinţii săi arată că era insectivor, astfel că animalul trebuie să fi folosit alte metode de a găsi hrană dacă nu folosea ecolocaţia”, spune coautorul studiului, Kevin Seymour, paleontolog la Muzeul Regal din Ontario, Canada. Această descoperire ridică însă noi întrebări referitoare la momentul şi modalitatea prin care s-au transformat liliecii în zburătoare.

 

 

 

PREMIERĂ ÎN CHIRURGIA VETERINARĂ

Chirurgii de la spitalul pentru animale mici al Universităţii din Glasgow, Marea Britanie, au redat vederea unui vultur cu ajutorul unei operaţii de cataractă efectuată pentru prima dată în lume, scrie Science Daily. Vulturul, care se accidentase lovindu-se în timpul zborului de nişte cabluri electrice, a fost adus la Universitatea din Glasgow, unde medicul oftalmolog George Peplinski a decis că operaţia de cataractă la ochiul drept este necesară pentru ca pasărea să nu îşi piardă vederea. O a doua operaţie, la celălalt ochi, a fost exclusă deoarece există mai puţine şanse să aibă succes, pentru că anestezierea păsărilor poate cauza moartea acestora din cauza şocului. Vulturul, numit Electra, se află acum în rezervaţia Wings Over Mull.

 

 

 

 

PREA MULŢI URŞI

În Slovacia există prea mulţi urşi, astfel că o parte dintre ei ar putea fi sacrificaţi pentru a nu creşte riscul atacurilor asupra oamenilor, scrie AFP. Potrivit oficialilor de mediu, urşii au nevoie de 2.000 de hectare pentru fiecare individ, dar în Slovacia ei nu be­­neficiază decât de aproape 900 de hec­tare. Din cauza suprapopulării, urşii s-au învăţat să caute hrană în apropierea aşezărilor umane – aşa cum se întâmplă şi în România pe alocuri –, crescând astfel numărul po­tenţialelor atacuri. “Există conflicte pentru că urşii se află în competiţie pentru mâncare, devenind astfel ner­voşi şi mai agresivi faţă de oameni”, a spus directorul Institutului de Protec­ţie a Naturii, Jan Mizerak. În cursul ur­mătorilor patru ani va fi efectuat un re­censământ în urma căruia se vor stabili numărul exact al urşilor şi măsurile ca­re vor trebui luate privind înmulţirea lor.

 

 

DISPAR RECHINII

Rechinii, una dintre cele mai feroce specii, sunt pe cale de dispa­ri­ţie, scrie ScienceDaily. Conform World Conservation Union (IUCN), rechinii au fost trecuţi pe lista animalelor în pericol de dispariţie deoarece cercetările arată că numărul acestor peşti s-a înjumătăţit în urma cererii ridicate pe piaţă a cărnii şi aripioarelor de rechin, precum şi din cauza faptului că aceştia sunt capturaţi pentru a fi expuşi în acvarii pentru turişti. “Un caz particular este cel al rechinului-ciocan, care va fi trecut pe listă anul acesta din cauza pescuitului excesiv pentru vânzarea aripioarelor”, a explicat specialistul Julia Baum, membru al IUCN.

 

 

REVENIRE A SPECIEI         

Pelicanii maro, specie considera­tă odinioară pe cale de dispariţie în Statele Unite, vor fi scoşi de pe lista animalelor catalogate în pericol, deoarece numărul acestor păsări a crescut cu o viteză foarte mare, relatează agenţia Associated Press. În urma unor studii şi a unei suprave­gheri mai atente, s-a observat că pelicanii maro au avut o revenire specta­culoasă după ce, în 1960, foarte multe exemplare au murit din cauza intoxicării cu pesticid. Totuşi, furtunile din ultimii ani sunt un mare pericol pentru habitatul lor.

×
Subiecte în articol: natura