Parcul Naţional Retezat a primit Diploma pentru Arii Protejate din partea Consiliului Europei.
Parcul Naţional Retezat a primit Diploma pentru Arii Protejate din partea Consiliului Europei. Acordarea diplomei obligă autorităţile române să se implice mai activ în luarea măsurilor necesare pentru stoparea extinderii exploatării hidroenergiei în parc, dar şi să asigure o limitare a impactului celor două exploatări deja existente. “Parcul Naţional Retezat, deţine peisaje remarcabile, habitate diverse şi un grad înalt al biodiversităţii, arii extinse cu păduri virgine şi semivirgine”, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Mediului.Carburant Ecologic Pentru Vapoare
Porturile din statul american California vor înlocui combustibilul tradiţional cu cel ecologic pentru ca navele andocate sau cele care tranzitează să nu mai producă emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Administraţiile porturilor Los Angeles şi Long Beach au decis să recurgă la comubustibil cu nivel redus de sulf. Măsurile au fost luate pentru ca locuitorii zonelor de coastă să aibă un aer mai curat prin reducerea emisiilor toxice emanate de vapoare.Împăduriri masive în Mehedinţi
Lucrările de împădurire a unor terenuri degradate de pe raza ocoalelor silvice Drobeta-Turnu Severin, Vânju Mare, Şimian şi Strehaia s-au finalizat, a anunţat Direcţia Silvică Mehedinţi, citată de Rompres. Şeful acestei direcţii a declarat că au fost acoperite cu pădure zonele cu steril afectate de lucrările miniere şi zonele în care fenomenul de deşertificare a fost accentuat. Startul la împădurire a fost dat în februarie 2008, cu aproximativ o lună înainte de acţiunile ce marchează “Luna Pădurii” – din perioada 15 martie-15 aprilie. Au fost plantate circa 70 hectare cu 100.000 de puieţi din speciile rezistente la secetă, precum salcâmul, plopul şi stejarul. Împăduririle pe raza ocoalelor silvice Orşova, Corcova şi Baia de Aramă au acoperit 90% din teren, a mai anunţat Direcţia Silvică Mehedinţi.
Justiţia din California protejează mediul
Un tribunal federal a blocat o investiţie de o sută de milioane de dolari, bani care ar fi trebuit alocaţi pentru dezvoltarea Parcului Naţional Yosemite din statul american California. Invocând temeri legate de protecţia mediului, judecătorii au decis că planul de a construi o nouă cale de acces şi de a modifica hotelul din Valea Yosemite din parcul naţional cu acelaşi nume este riscant pentru ecosistem. Decizia judecătorilor va expira în septembrie 2009.
Mai puţine scrumbii în Deltă
Capturile de scrumbie de anul acesta din Tulcea vor fi mai mici decât cele de până acum, spun pescarii. Dacă în anii anteriori, pe tot parcursul campaniei de pescuit la scrumbie se prindeau câte 300 de kilograme pe tona de pescuit, anul acesta se prind aproximativ 200 de kilograme pe tonă, informează agenţia Rompres. “Nu pare o scădere importantă, dar acum se înregistrează «vârfuri» de capturi” a declarat Grigore Butâlchin din Sfântu Gheorghe, amintind că pentru un kilogram de scrumbie primeşte 85.000 de lei vechi. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării, în 1975, în zonă s-au capturat 2.507 tone de scrumbie, cele mai mici capturi fiind semnalate în 1990, când s-au raportat doar 23 de tone.
John Mccain ignoră mediul
Ecologişii americani l-au criticat dur pe John McCain, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, pentru că nu mai e interesat de protecţia mediului. Deşi şi-a atras reputaţia de luptător împotriva schimbărilor climatice, McCain e acuzat de pierderea lipsei de interes şi de neglijenţă la adresa ecologiei. ONG-urile îl acuză pe republican că a lipsit de două ori în ultimele trei luni la şedinţele Senatului SUA unde s-a discutat despre chestiuni ecologice importante.