x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dumitru Prunariu: Asteroizi care trec foarte aproape de Pământ se descoperă aproape zilnic

Dumitru Prunariu: Asteroizi care trec foarte aproape de Pământ se descoperă aproape zilnic

28 Oct 2013   •   13:34
Dumitru Prunariu: Asteroizi care trec foarte aproape de Pământ se descoperă aproape zilnic

Pe 25 octombrie, la New York a avut loc un congres important pentru siguranța Pământului în ceea ce privește pericolele pe care le constituie asteroizii. Jurnalista Ela Crăciun a participat la eveniment și l-a intervietat la fața locului pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român și, de asemenea, singurul român care a fost invitat în panelul de speakeri.

Așa cum este menționat și pe site-ul evenimentului: http://www.amnh.org/defending-earth-from-asteroids-with-neil-degrasse-tyson-october-25,  există aproximativ un million de asteroizi care sunt așezați în orbita Pământului și care sunt suficient de mari pentru a deteriora substanțial sau chiar distruge un oraș mare. În prezent, tehnologia și cercetările efectuate de oamenii de știință au avut ca rezultat cunoașterea modului în care pot fi deviate majoritatea obiectelor periculoase din aproapierea Pământului. Însă, prevenirea este posibilă ca urmare a colaborării națiunilor pentru detectare și deformare. Despre acest subiect, Prunariu a discutat pe larg în interviula cordat știristei Ela Crăciun.

”Nu pot să spun că pericolul  real este într-un viitor apropiat sau depărtat în ceea ce privește probabilitatea de impact cu asteroizi care pot cauza suficient de  multe stricăciuni infrastrucurii terestre și, chiar oamenilor. Este aleatoriu, deci dacă un asteroid ca acela care a  căzut în Siberia în anul 1908 cu diametrul de 45 m care a distrus 2000 km2 de pădure, flora, faună, vegetație, iar efectele luminoase și sonore s-au simțit până în Anglia…Dacă probabilitatea ca un astfel de asteroid să cadă este de unul la 300 de ani acest lucru nu înseamnă că nu pot cădea doi într-o zi și după aceea șase sute de ani să nu se întâmple nimic. Este aceeași probabilitate pe care o ceri unui jucător de cărți când îți intră o chintă royală, poate nu îți intră niciodată în viață… poate îți intră două, una după alta… la fel este și cu asteroizii..”, a declarat Prunariu în interviul publicat pe www.elacraciun.ro.

Întregul interviu poate fi citit aici.

Ela Crăciun, prezentatoarea știrilor matinale din weekend de la Antena 3 a devenit ambasador al campaniei ”Vreau să fiu demn”, un proiect special inițiat de Fundația Mereu Aproape. ”Vreau să fiu demn” este o campanie socială destinată românilor care nu cer, ci vor să trăiască! Adresată părinților care nu au, dar dăruiesc în fiecare clipă copiilor lor modestie și spirit. Acelor copii care nu știu ce este un măr, un televizor sau o țară, pentru că nu l-au mâncat, nu l-au văzut, nu au străbătut-o.

Telespectatorii o pot urmări pe Ela Crăciun în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu ora 6 dimineața prezentând știrile la Antena 3.  Începând din aprilie, Ela este prezentă și în blogosfera românească. Pentru o incursiune pe blogul Ela Crăciun, cititorii trebuie să acceseze linkul următor: www.elacraciun.ro.


×