x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă După protocolul Kyoto incotro?

După protocolul Kyoto incotro?

06 Dec 2007   •   00:00

In cadrul summit-ului anual organizat de ONU pe problemele schimbării de climă se va discuta despre ce va inlocui Protocolul de la Kyoto, care va lua sfărşit in 2012, relatează BBC. Intălnirea anuală la nivel inalt, organizată de UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), este presată să ofere o inţelegere globală privind stoparea creşterii emisiilor de gaze ce creează efectul de seră. "Trebuie să luăm urgent măsuri, date fiind predicţiile schimbării de climă şi nevoile de adaptare la nivel global" a spus directorul executiv al UNFCCC Yvo de Boer la intămpinarea delegaţilor. Acesta indeamnă comunitatea internaţională să ia măsuri, adăugănd faptul că nu există nici un dubiu in această privinţă avănd in vedere concluziile din acest an ale Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), conform cărora schimbarea de climă are ca principal factor activitatea umană. Recent, UNFCCC anunţa că emisiile de gaze ce creează efect de seră din 40 dintre cele mai bogate ţări s-a ridicat la cel mai inalt nivel in anul 2005.

Adunarea, care se va desfăşura timp de două săptămăni in Bali, Indonezia, va dezbate şi modul in care pot fi ajutate ţările sărace să facă faţă fenomenului de incălzire globală.

  • Adela Cristina Teodorescu

Â
Â

Păduri clonate

In San Geronimo, California, se fac pregătiri pentru clonarea pădurilor cu arbori de sequoia, relatează The New York Times. In cadrul acestui proiect se vor folosi crengi din vărful copacilor pentru a fi create clone, in speranţa că peste căţiva ani puieţii să fie plantaţi pentru a repopula alte zone din California şi din lume. "Nu a fost niciodată efectuată o clonare a celei mai inalte plante din lume", a spus William J. Libby, profesor emerit de genetică la Universitatea Berkley din California. Clonarea in cazul plantelor nu este atăt de dificilă precum cea a mamiferelor.

Â
Â

Curba Keeling aniversară

In urmă cu jumătate de secol, in 1957, un tănăr om de ştiinţă american, Charles David Keeling, a alcătuit un graphic care putea urmări variaţiile de dioxid de carbon din atmosfera terestră. Graficul, care astăzi ii poartă numele, a devenit in cei cincizeci de ani care s-au scurs de la crearea lui, unul dintre cele mai faimoase simboluri ştiinţifice, informează BBC. Măsurătorile extreme de precise pe care le permite au dus la constituirea unei baze de date impresionantă prin accurateţea sa, referitoare la nivelul CO2 din aer.

Â
Â

Bătălie impotriva secetei

O echipă internaţională de cercetare, condusă de Universitatea din California, a descoperit o genă ce intărzie căderea frunzelor plantelor in condiţii uscate de climă, relatează The Telegraph. Cu ajutorul genei, numită IPT, cercetătorii au reuşit să creeze o plantă de tutun rezistentă la secetă. Această genă acţionează in situaţii de presiune, producănd componente care intrerup lanţul biochimic ce duce la pierderea frunzelor plantei in timpul secetei. In alte experimente efectuate, cercetătorii au demonstrat că plantele modificate genetic se dezvoltă cu doar 30 la sută din apa folosită la irigaţii, reducănd astfel semnificativ cantitatea de apă folosită in agricultură. Această metodă se poate dovedi a fi benefică, doarece Centrul Naţional de Cercetare Atmosferică din Statele Unite a raportat că procentul de teren arid s-a dublat in ultimele trei decenii. Criticile din partea lobby-ului impotriva modificării genetice nu intărzie insă să apară.

×
Subiecte în articol: eco