Există "legende" legate de alimente, printre proprietăţi numărându-se şi creşterea libidoului. Despre unele mâncăruri se spune că pot spori atracţia sexuală, excitabilitatea, amplificând atât dorinţa bărbaţilor, cât şi a femeilor, de a întreţine raporturi sexuale. Există însă şi sceptici care consideră că efectul afrodiziacelor, mâncărurilor, băuturilor şi extractelor se manifestă mai degrabă în plan psihic, decât fizic. Activitatea celor mai cunoscute alimente presupuse a spori libidoul pare a se desfăşura totuşi pe baze ştiinţifice.
PEPENELE VERDE. Un studiu potrivit căruia pepenele verde ar avea efecte asemănătoare celebrei pastile Viagra i-a uimit pe oamenii de ştiinţă. Rezultatele cercetărilor nu par însă să lege indisolubil consumul pepenelui verde de creşterea libidoului sau tratarea disfuncţiilor erectile. Cercetătorii au stabilit că pepenele verde conţine concentraţii sporite de citrulină, un compus organic despre care se ştie că are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular şi a celui imunitar. Acesta poate reduce presiunea în vasele sangvine şi îmbunătăţi circulaţia, acţionând asemănător elementelor din compoziţia pastilelor de Viagra. Citrulina se găseşte, în mari cantităţi, şi în coaja necomestibilă a altor fructe.
STRIDIILE. Încă din Antichitate, mulţi oameni considerau că moluştele pot avea un puternic efect afrodiziac. Teoria respectivă s-ar putea datora asemănării dintre forma stridiilor şi cea a organului reproducător feminin. Aceeaşi "conexiune" pare să fi fost făcută şi în cazul smochinelor şi al fructelor de avocado. Paradoxal însă nu există dovezi ştiinţifice în sprijinul ipotezei că moluştele gelatinoase contribuie la creşterea libidoului. Se pare că acestea au o concentraţie crescută de zinc, element esenţial în producerea testosteronului, hormonul sexual masculin, şi în păstrarea calităţii lichidului seminal. Pe de altă parte, arahidele, considerate drept afrodiziac, au un conţinut mai mare de zinc decât alunele obişnuite.
ARDEII IUŢI. Un presupus afrodiziac, ardeiul iute e comercializat deseori sub formă de extract. Acesta poate avea, mai degrabă un efect neplăcut, decât excitant. Legumele respective conţin, în diferite concentraţii, o substanţă iritantă numită capsaicină. Odată ingerată, aceasta poate determina o creştere a ritmului bătăilor inimii şi al celui respirator, apariţia transpiraţiei şi intensificarea circulaţiei sangvine, efecte asemănătoare celor înregistrate în cazul excitaţiei sexuale.
CIOCOLATA. Alimentul respectiv reprezintă cel mai cunoscut şi mai studiat afrodiziac. Un studiu din anul 2006 stabilea că femeile care consumă zilnic ciocolată înregistrează o activitate sexuală mai intensă decât cele care nu au acest obicei. Cercetătorii cred că lucrarea a condus la apariţia unei teorii eronate în rândul consumatorilor de ciocolată, care consideră că alimentul preferat îi poate face să arate mai tineri şi le poate creşte libidoul faţă de cei ce nu agreează respectivul aliment. Demn de menţionat e faptul că mulţi dintre membrii ambelor grupuri nu făceau distincţie între excitaţia sexuală şi satisfacţie. Se pare totuşi că ciocolata conţine câteva "ingrediente erotice". Serotonina şi anandamida, substanţe cu rol neurotransmiţător ce contribuie la apariţia unei stări de fericire şi euforie pe parcursul actului sexual, se găsesc în compoziţia ciocolatei.
Citește pe Antena3.ro