De două ori pe an are loc o eclipsă a Soarelui care le cauzează cele mai mari probleme astronomilor. Timp de trei săptămâni, în apropierea Echinocţiului, Observatorul Dinamicii Solare al NASA este afectat de sezonul eclipselor: Pământul blochează vederea Soarelui pentru o perioadă de timp în fiecare zi.
Pentru ingineri, aceasta reprezintă o problemă uriaşă, deoarece lipsa luminii provoacă blurarea imaginilor furnizate de unul dintre instrumentele cheie de la bordul staţiei spaţiale, scrie Daily Mail.
La ultima astfel de eclipsă, ce a avut loc în perioada 6-29 septembrie, instrumentele aflate la bordul observatorului au surprins imagini incredibile, dar şi pagubele provocate instrumentelor odată cu trecerea Pământului prin faţa Soarelui.
Soarele este observat printr-o fereastră din sticlă specială, care îşi schimbă forma ca răspuns la modificările de temperatură, care sunt cu atât mai dramatice atunci când nu simte direct căldura Soarelui.
"Avem o bucată de sticlă prin care ne uităm la Soare şi, la un moment dat, nu mai apare nimic. Sticla se răceşte şi devine ca o lentilă. Este ca şi cum am pune o pereche de ochelari în faţa unui instrument, cauzând înceţoşarea imaginii", a declarat Dean Pesnell, cercetător în cadrul NASA.