x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fir intrerupt

Fir intrerupt

28 Feb 2008   •   00:00

O echipă de arheologi, alături de specialiştii de la NASA, derulează un proiect în care încearcă să afle mai multe despre dispariţia populaţiei maia, civilizaţie care a stăpânit America Centrală şi sudul Mexicului timp de 1.000 de ani, anunţă Reuters.

O echipă de arheologi, alături de specialiştii de la NASA, derulează un proiect în care încearcă să afle mai multe despre dispariţia populaţiei maia, civilizaţie care a stăpânit America Centrală şi sudul Mexicului timp de 1.000 de ani, anunţă Reuters. Recent, echipa a descoperit, cu ajutorul unui satelit spion, cinci situri cu sute de clădiri în jungla Guatemalei. Iniţial, arheologul William Saturno s-a folosit de acest satelit pentru a descoperi în jungla deosebit de densă o sursă de apă pentru situl său de excavaţii. În imaginile primite a descoperit că în anumite zone, în care scosese la iveală clădiri maiaşe, apăreau pete decolorate. Astfel de pete apăreau şi în alte zone necercetate încă. Aceste decolorări au o explicaţie ştiinţifică: civilizaţia maia construia clădiri din piatră de var, iar compoziţia chimică a soluţiei împiedică dezvoltarea unor plante în zonă şi le modifică pe cele care totuşi cresc aici. Arheologul William Saturo împreună cu specialistul NASA Tom Sever speră ca imaginile furnizate de satelit (foto) să clarifice puţin căderea spectaculoasă a civilizaţiei maia în jurul anului 900 d.Hr. (A.Z.)

 

 

 

 

 

Diversitatea genetică scade din africa spre americi

 

 

Două importante studii genetice confirmă teoria conform căreia omul modern a evoluat în Africa, migrând apoi spre Europa şi Asia, pentru a atinge în cele din urmă ţinuturile Pacificului şi Americii, anunţă Reuters. Cele două studii, publicate în revista Nature, arată că popoarele africane au cel mai diversificat ADN şi cel mai mic risc de mutaţii genetice. Unul dintre rezultatele cercetărilor arată că americanii proveniţi din Europa au mutaţii genetice mai mici, spre deosebire de americanii nativi sau popoarele din Australia şi Oceania, care au schimbări genetice mai importante. Noah Rosenberg, profesor la Universitatea din Michigan, a analizat, alături de o echipă de cercetători,

ADN-ul a 485 de oameni din întreaga lume. “Diversitatea s-a erodat de-a lungul procesului de migraţie”, a declarat profesorul Noah Rosenberg. Astfel, populaţia din Africa are cea mai mare diversitate genetică, urmată de populaţia din Orientul Mijlociu, de asiatici şi de europeni. Americanii nativi seamănă cel mai mult între ei din punct de vedere genetic.

×
Subiecte în articol: arheo