x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Flori din culori

Flori din culori

de Adela Cristina Teodorescu    |    03 Apr 2008   •   00:00

Amuză-te împreună cu cei mici, învăţându-i să îşi construiască propriul caleidoscop. La final, copilul tău ar trebui să aibă o jucărie haioasă, făcută cu mânuţele lui.

Amuză-te împreună cu cei mici, învăţându-i să îşi construiască propriul caleidoscop. La final, copilul tău ar trebui să aibă o jucărie haioasă, făcută cu mânuţele lui.

 

Ai nevoie de trei oglinzi cu aceleaşi dimensiuni (măcar asemănătoare, important este ca diferenţele de lungime şi lăţime să nu fie foarte mari), foarfece, bandă adezivă, o coală de calc, o coală transparentă plastifiată, un marker, bomboane colorate (sau sare de baie în culori) şi un tub (acesta poate fi confecţionat dintr-o coală de carton mai moale, dintr-o cutie de bere căreia i s-au tăiat capetele sau chiar dintr-o foaie de dosar din plastic rulată şi lipită cu bandă adezivă). Important: înainte să decizi care este materialul din care va fi făcut corpul caleidoscopului, măsoară lăţimea oglinzilor aşezate în triunghi, astfel încât ele să încapă exact în tub.

 

ETAPE. Lipeşte cu bandă adezivă cele trei oglinzi pe lungime astfel încât să formezi un triunghi, pe care îl vei introduce în interiorul tubului. Dacă tubul tău este din coală de plastic sau carton, îţi va fi mai uşor să îl adaptezi exact la lungimea oglinzilor, astfel încât triunghiul din oglinzi să stea fixat. Altfel trebuie să îl aranjezi cumva să nu se mişte. Taie apoi un disc din acelaşi material din care este făcut tubul, având acelaşi diametru cu tubul, în care vei face o gaură cât un vizor şi pe care îl vei lipi la unul din capetele tubului. Taie două discuri şi o fâşie cât lungimea desfăşurată a cercului, lată de până la un centimetru, din coală transparentă, şi un disc din calc. Din acestea confecţionează o cutiuţă în care vei pune bomboanele sfărâmate (la final cutia trebuie să fie aproape plină şi lipită astfel încât să nu cadă fârâmiţele de bomboane). La final lipeşte această cutiuţă la cel de-al doilea capăt al tubului, cu calcul în exterior. Ar trebui acum să ai gata caleidoscopul.

×
Subiecte în articol: laboratorul