Locuitorii Insulelor lui Solomon, din mijlocul Pacificului, au tenul la fel de inchis ca al africanilor, insa pana la 10% dintre ei sunt blonzi.
Daca pana in prezent s-a crezut ca parul blond al bastinasilor se datoreaza unui stramos european, un studiu genetic efectuat de cercetatorii Universitatii Stanford a aratat ca exploratorii europeni nu au niciun amestec, ci ca parul blond al locuitorilor este rezultatul unei mutatii genetice care a afectat doar locuitorii acestor insule.
"Parul blond a aparut in mod independent in Oceania. Este un lucru fascinant si neasteptat", a declarat Eimear Kenny, un cercetator al Universitatii Stanford.
"Au o piele foarte inchisa la culoare, insa parul lor este blond deschis. Ni s-a parut ceva uluitor", a declarat co-cercetatorul Sean Myles, adaugand ca, din estimarile sale, aproximativ 10% dintre cetatenii Insulelor Solomon sunt blonzi.
Acest procent este similar cu cel al blonzilor intalniti in Europa. Pentru studiul lor, cercetatorii au recoltat probe ADN de la 43 de copii blonzi si 42 de copii cu par negru.
Dupa analiza datelor, a reiesit ca parul blond este rezultatul unei mutatii a unei singure gene, numita TYRP1, care poate fi gasita in al noualea cromozom al sirurilor ADN.
Mutatia acestei gene a afectat o enzima care este responsabila cu pigmentarea parului.
Inclusiv faptul ca o singura gena a provocat aparitia parului blond i-a uimit pe cercetatori, pentru ca, de regula, este nevoie de mai multe zeci de gene ca sa rezulte o trasatura fizica anume.
Mutatia intalnita la persoanele studiate nu apare si la europeni, ceea ce arata ca blonzii din Insulele lui Solomon nu au stramosi albi care sa le fi transmis parul blond.
Acesta este si motivul pentru care blonzii din Pacific nu au ochi albastri, o trasatura care a apraut la blonzii din Europa, in urma cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit cercetatorilor.