Telescopul spatial Hubble a descoperit un roi de stele tinere albastre care inconjoara o gaura neagra. Potrivit specialistilor, prezenta roiului de stele sugereaza ca gaura neagra a fost odata nucleul unei galaxii tinere, acum dezintegrata.
"Pentru prima oara dispunem de informatii privind mediul si originea acestei gauri negre de dimensiuni medii", a afirmat unul dintre oamenii de stiinta de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica, Mathieu Servillat.
Astronomii stiu cum mor stelele mari, formand gauri negre de masa stelara, unele de zece ori mai mari decat soarele nostru, dar nu stiu cum se formeaza gaurile negre uriase, cum este cea care se intalneste in mijlocul Caii Lactee. Exista mai multe teorii, printre care una spune ca acestea se formeaza prin fuziunea unor gauri negre de dimensiuni medii.
Astronomul Sean Farrell, de la Institutul de Astronomie din Sydney, Australia, a descoperit gaura neagra in anul 2009, cu telescopul spatial cu raze x, XMM-Newton, din Agentia Spatiala Europeana, potrivit oradesibiu.ro. Cunoscuta ca HLX-1, gaura neagra se gaseste la marginea galaxiei ESO 243-49, la 290 de milioane de ani lumina de Pamant.