x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă În al 12-lea ceas

În al 12-lea ceas

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Personalul grădinii zoologice din Nüremberg a hotărât să crească unul dintre cei trei pui de urs polar născuţi în captivitate la începutul acestui an, după ce ceilalţi doi au fost devoraţi de mamă, relatează cotidianul The Times.

Personalul grădinii zoologice din Nüremberg a hotărât să crească unul dintre cei trei pui de urs polar născuţi în captivitate la începutul acestui an, după ce ceilalţi doi au fost devoraţi de mamă, relatează cotidianul The Times. “Siguranţa tânărului animal este o prioritate”, a spus directorul grădinii zoologice, Helmut Maegdefrau. Iniţial, această decizie nu a fost luată în considerare sub nici o formă, angajaţii temându-se de publicitatate asemănătoare celei a celebrului urs polar Knut. 

 

Franţa – o junglă tropicală

Cercetări asupra unui tezaur de chihlimbar au scos la iveală faptul că Franţa, acum milioane de ani, era o junglă cu păduri tropicale, relatează Science Daily. Cercetătorii au studiat o bucată de chihlimbar veche de 55 de milioane de ani, descoperită în nordul Franţei, într-un afluent al Senei, pro­ve­nită din arbori tropicali asemă­nă­tori celor care se găsesc astăzi în jungla amazoniană. Raportul de cercetare arată că regiunea cores­pun­ză­toa­re Franţei probabil se găsea într-o zonă mâloasă aparţinând Africii, aflân­du-se într-o zonă tropicală care se ex­tindea din nordul Africii până în Amazon.

 

 

Când scade temperatura…

Răcirea bruscă a temperaturii în Florida nu prieşte sub nici o formă iguanelor, acestea nemaicontrolân­­-du-se şi căzând pur şi simplu din copaci, relatează Miami Herald. Robert Yero, directorul parcului Bill Baggs Cape din Florida, spune că reptilele intră într-o fază asemănătoare îngheţului atunci când sunt supuse unor temperaturi scăzute, acest lucru făcând imposibilă mişcarea lor, dar expunerea la soare face ca acestea să îşi revină. Iguanelor le merge bine la o tempe­ratură de 35 C°, la 15 C° deja nu se mai pot mişca foarte abil.  

 

 

Generator de cutremure

Cercetătorii americani au descoperit o zonă, între Marea Labrador şi Islanda, unde coliziunea valurilor face ca fundul oceanului să vibreze, creând o undă ce poate fi detectată de la sute de kilometri, scrie revista Nature. Această descoperire confirmă presupunerea conform căreia oceanele pot fi surse puternice ale activităţilor seismice. “Este pentru prima dată când sunt asociate cercetări făcute de oceanografi cu date seismice din domeniul cercetărilor seismice”, a spus seismologul Toshiro Tanimoto de la Universitatea California.

 

 

Colaborări în paleontologie

Un studiu efectuat asupra fosilei de dinozaur Thecodontosaurus, descoperită în  anul 1834 lângă Bristol, arată că acesta a trăit în insulele subtropicale înainte de Jurasic, nu în deşert la sfârşitul Triasicului. “Aceasta este o colaborare unică, între un paleontolog care studiază microfosilele şi unul care este specializat în studierea vertebratelor din perioada Triasică”, a spus dr David Whiteside de la Universitatea din Bristol, citat de BBC. Aceasta a colaborat cu John Marshal, profesor la Universitatea Southampton, efectuând un studiu asupra algelor marine şi a polenului fosil.

 

 

Avertismente în zbor

Gaiţele siberiene îşi anunţă membrii speciei de pericolul apariţiei prădătorilor prin intermediul diferitelor sunete specifice, scrie Science Daily. Aceste sunete sunt de ajuns ca păsările să prezinte un comportament specific fugii, fapt ce le creşte numărul şanselor de a supravieţui. “Riscul pe care îl prezintă un prădător asupra prăzii este condiţionat şi de comportamentul prădătorului, aşa că ar fi un avantaj al prăzii dacă ar putea comunica dăcă prădătorii au intenţia de a vâna sau sunt sătui şi mulţumiţi”, explică Michael Griesser, cercetător la Universitatea Uppsala din Suedia.

×
Subiecte în articol: natura