x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Încălzirea globală ocoleşte gheţarii

Încălzirea globală ocoleşte gheţarii

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Gheţarii uriaşi formaţi în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani au trecut cu bine prin cea mai călduroasă perioadă din istoria omenirii.

Gheţarii uriaşi formaţi în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani au trecut cu bine prin cea mai călduroasă perioadă din istoria omenirii. Un studiu publicat de revista Science susţine că în vremea erei tu­roniene existau, în Antarctica, straturi mari de gheaţă. În acea vreme, tempera­turile la suprafaţa oceanelor din regiunile tropicale din vestul Atlanti­cului erau de 35-37 de grade Celsius, puţin mai mari decât în prezent, iar aligatorii şi plantele se dezvoltau în voie în zona Arcticii. “Este greu de demonstrat o legătură directă între descoperirile noastre şi dezbaterea actuală despre încălzirea glo­bală”, spune profesorul german Thomas Wagner, unul dintre autorii studiului. “Dar – continuă el – rezultatele noastre arată că, fie şi într-o perioadă foarte călduroasă, în regiunile mai reci se pot forma straturi de gheaţă pe suprafeţe foarte mari.”

  

 

Japonia îşi ajută consistent vecinii

Zece miliarde de dolari! Atât şi-a propus Japonia să investească în următorii cinci ani în China şi în Indonezia pentru a ajuta aceste ţări să lupte cu schimbările climatice. Ajutorul financiar va fi sub formă de granturi şi de împrumuturi cu dobândă mică, a anunţat un responsabil japonez, fără să ofere mai multe detalii.

 

 

Facturi la energie mai ridicate

Industriaşii polonezi sunt nemulţumiţi de cotele ireale ale emisiilor CO2, impuse de Comisia Europeană pentru ţara lor. Reprezentanţii industriei au acceptat repartizarea cotelor pentru perioada 2008-2012, dar apreciază că sunt prea mici şi electrocentralele va trebui să mai cumpere drepturi, lucru care poate duce la majorarea preţului energiei chiar şi cu 100%, informează agenţia PAP, citată de Rompres. În martie 2007, CE a redus cota Poloniei de la 284,6 la 208,5 de milioane de tone.  

×
Subiecte în articol: eco