x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Idei pentru un viitor curat

Idei pentru un viitor curat

01 Noi 2007   •   00:00

Tineri din lumea-ntreagă au fost provocaţi recent să proiecteze cele mai eficace locuinţe din punct de vedere energetic.

Tineri din lumea-ntreagă au fost provocaţi recent să proiecteze cele mai eficace locuinţe din punct de vedere energetic. Douăzeci de echipe de studenţi şi elevi au avut ocazia să combine energia solară cu eficienţa energetică in căteva proiecte pentru viitor.

Cam cătă energie consumă populaţia Planetei intr-un singur an? 450 de cvadrilioane... 450 de milioane de trilioane... Aproximativ 86% din cantitate se obţine din arderea petrolului, a cărbunelui sau a gazelor naturale. Consumul energetic al SUA este 100 de cvadrilioane pe an. Cam căt i-ar trebui unui autovehicul să facă inconjurul lumii... De 880 de milioane de ori inconjurul lumii.

SATUL SOLAR. Departamentul Energiei din SUA a organizat recent a treia ediţie a concursului Solar Decathlon (Decatlonul Solar). Competiţie in care echipe de studenţi de la 20 de colegii şi universităţi din lume sunt provocaţi să proiecteze, să construiască şi să opereze cele mai eficiente locuinţe individuale pe bază de energie solară. O intrecere in care conceptul şi realitatea se intălnesc in acelaşi punct. Cele zece probe au constat in: arhitectură, inginerie, locuibilitate, confort, incălzirea/răcirea spaţiului, incălzirea apei şi alimentarea energetică a sistemului de iluminat/utilităţilor.

"Satul Solar", expoziţia caselor participante la concurs, a fost găzduit pe Mallul Naţional din Washington DC. "Prin astfel de evenimente dezvoltăm tehnologii curate ce pot schimba in mod fundamental felul in care ne alimentăm casele şi afacerile cu energie", a spus in deschidetea competiţiei Samuel Bodman, secretarul american al Energiei.

GERMANIA, LOCUL INTĂI. La concurs au participat concurenţi din SUA, Spania, Germania, Mexico şi Puerto Rico. Primele două ediţii, din 2003 şi din 2005, au fost căştigate de studenţii de la Boulder, Universitatea din Colorado. Anul acesta insă, studenţii de la Universitatea Tehnică Darmstadt au demonstrat că "Made in Germany" e un name-brand greu de invins. Ei sunt căştigătorii concursurilor de arhitectură, iluminat şi inginerie pe 2007, cu cel mai mare scor obţinut vreodată de o echipă. Membrii juriului au aplaudat in mod special felul in care a fost integrat sistemul PV (fotovoltaic).

CALITATEA CONTEAZĂ. Intraţi pentru prima dată in concurs, germanii şi-au asumat premiul incă dinainte de a-şi prezenta produsul. Doi dintre studenţi au avut căte o bursă de trei luni din partea companiei Bosch, care nu numai că a livrat materialele necesare, dar a şi furnizat informaţii preţioase cu privire la modul in care trebuie construită casa. "La inceput am vrut să folosim tehnologie de calitatea a doua. Ne-am bazat pe faptul că vom izola pereţii casei astfel incăt să maximizăm conceptul de eficienţă energetică. Insă nu a coincis cu realitatea. Aşa că am montat tehnologie de inaltă calitate", au spus studenţii. Printre altele, ei au folosit microcapsule, de parafină montate in pereţi. La căldură ele se pot schimba din stare solidă in stare lichidă, generănd o metodă eficientă pentru stocarea energiei in pereţii casei.

Tehnologia viitorului

Tehnologia fotovoltaică (PV) face uz de energia solară abundentă şi are impact negativ nesemnificativ asupra mediului. Astăzi, energia PV poate fi folosită pentru a pompa apă, pentru iluminat, incărcarea bateriilor, a furniza energie pentru o intreagă locuinţă. "Premier Gardens", o comunitate din oraşul american Sacramento, işi trage 50% din electricitate folosind energia solară. Pentru anul 2009 organizatorii au anunţat un Decatlon Solar la care vor participa doar ţările europene.

Casa-frunză, casa mişcătoare...

Toate casele construite sunt unice in felul lor. Căştigătorii locului al doilea - studenţii de la Universitatea din Maryland - s-au prezentat cu o casă inspirată din biodiversitate. Cu LEAFHouse (casa-frunză), ei au căştigat concursul de comunicare şi au ieşit pe locul al doilea la arhitectură, iluminat şi viabilitate comercială. Deşi nu au căştigat competiţia, o idee interesantă a venit din partea echipei de la Universitatea Carnegie Mellon. "Plug’n’Play" defineşte casa cu camere detaşabile - bucătăria poate fi mutată la celălalt capăt al locuinţei, casa poate fi upgradată cu camere mai mici sau mai mari.

×
Subiecte în articol: eco