x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă IDEX 2007 - Armatele lumii vin la cumparaturi in Emiratele Arabe Unite

IDEX 2007 - Armatele lumii vin la cumparaturi in Emiratele Arabe Unite

de Delia Zahareanu    |    22 Feb 2007   •   00:00
IDEX 2007  - Armatele lumii vin la cumparaturi in Emiratele Arabe Unite

Targul de echipamente militare IDEX 2007 de la Abu Dhabi se incheie azi. Insa armele, pe care cele 50 de state participante le-au prezentat, de-abia de acum inainte isi vor gasi noii proprietari, iar sumele cheltuite sunt de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Shopping militar de calibru mare

Targul de echipamente militare IDEX 2007 de la Abu Dhabi se incheie azi. Insa armele, pe care cele 50 de state participante le-au prezentat, de-abia de acum inainte isi vor gasi noii proprietari, iar sumele cheltuite sunt de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

La Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, s-au intalnit pe perioada targului (18-22 februarie) cele mai generoase buzunare cu cele mai inventive sisteme de lupta si tehnologie militara. Targul bianual de tehnologie militara IDEX si-a desfacut portile celei de-a 8-a editii intr-un climat de tensiune in Orientul Mijlociu, climat care de altfel nu dauneaza deloc, ba dimpotriva, vanzarilor de armanent si tehnologie sofisticata de lupta. Tim Ripley, expert al prestigioasei Jane’s Defence Weekly, citat de al-Jazeera, declara la inceputul targului ca "statele din Golf au o lista de cumparaturi care valoreaza mai mult de 60 de miliarde de dolari, daca toate negocierile preliminare decurg dupa cum era planuit".

TOP GUN. La IDEX 2007 au venit cele mai "titrate" companii care se ocupa cu designul, dezvoltarea si productia echipamentelor militare si de lupta. Cele mai noi si sofisticate prototipuri de arme au fost expuse pe cei 32.000 de mp, spatiul cu o suprafata fara precedent al expozitiei. Vedete ale expozitiei au fost tehnicile de lupta care propun desfasurarea pe teren (indiferent de natura acestuia) a vehiculelor fara personal uman, acestea putand fi manevrate prin telecomanda. Este cazul interceptoarelor USV, dezvoltate de concernele MRVI si Sea Robotics, care au propus in acest caz o nava de capacitate mica, pentru misiunile de suprafata, manevrabila de la distanta printr-un sistem de telecomanda. Pentru a evita piederile de vieti omenesti in misiunile de patrulare, USV este o arma utila in periculoasele misiuni de recunoastere, de supraveghere si de securizare a perimetrelor maritime.

AFP PHOTO.MEDIAFAX

PROTECTIE VIP. Eurocopter, concernul european de aviatie si armament, ai carui "parinti" au fost initial divizia pentru elicoptere de la Aerospatiale-matra din Franta si Daimler-Chrysler Aerospace (Germania), a prezentat pentru editia a opta a IDEX o gama de elicoptere civile destinate transporturilor sefilor de stat si ale VIP-urilor, cum este modelul EC 155, iar fortele de politie din delegatiile prezente la Abu Dhabi au "ochit" modelul EC 145, deja faimos pentru capacitatile sale de des-fasurare in teren pentru misiunile de mentinere a ordinii publice. E 145 face deja parte din dotarile multor departamente de politie de pe mapamond.

DE LA EST. In pavilionul Rusiei, curiosii cu dare de mana au putut admira "creatiile" pentru primavara-vara ale companiei de stat Rosoboronexport, care a propus pentru aceasta editie o serie de sisteme de aparare aeriana, sisteme de recunoastere cu ajutorul radarului, sau sistemul de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune Antei-2500. Rusia si-a ticsit pavilionul cu mitraliere performante instalabile pe elicoptere, precum si intreaga gama de submarine cu propulsie non-nucleara, ca si distrugatoare, fregate si nave de escorta.

DIGITAL. Printre producatorii de sisteme de transfer si stocare a datelor, PRO TECHnology, cel mai mare concern specializat in solutii de integrare si stocare din Orientul Mijlociu a propus hard drive-urile speciale Freedom, care au forma memory-stick-urilor USB de 2 GB, dar care, fata de replicile comerciale, beneficiaza de incriptari militare, sunt rezistente la apa, foarte greu de distrus si au o viteza de copiere si scriere superioara.

DRAGONUL MARILOR - ARMA VEDETA A AMERICANILOR
La IDEX 2007, Marina SUA si-a prezentat cea mai impresionanta arma din categoria elicopterelor: MH-53E "Dragonul marii". Elicopterul este cel mai puternic din aceasta clasa de aparate detinute pana in prezent de Armata Statelor Unite si va intra in curand in arsenalul de lupta al fortelor navale americane. MH-53E, produs de firma Sikorsky, este cu adevarat impresionant prin puterea rotorului sau principal, alcatuit din sapte elice, la care se adauga rotorul de patru elice din coada. Designul elicopterului este specializat pentru misiuni care implica nave sau portavioane. Unele versiuni ale "Dragonului marii" pot produce pana la 5.000 de cai putere in mai putin de doua minute. Misiunile pentru care a fost conceput MH-53E sunt neutralizarea minelor, depistarea lor, distrugerea minelor plutitoare, marcaj de zona, misiuni de tractare a navelor de suprafata de calibru mic. Delegatia Marinei americane, prezenta la Abu Dhabi, este compusa din USS Ardent, una dintre puternicele nave de reactie ale flotei SUA si de USS Dextrous, nava specializata in neutralizarea minelor. "Dragonul marii" a insotit cele doua nave care au andocat in Golful Persic, pentru expozitia de la Abu Dhabi.

×
Subiecte în articol: zoom idex