x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

30 Iul 2006   •   00:00
ARHITECTURA - Turnul Babel, in varianta londoneza
Muzeul londonez Tate Modern a lansat un proiect de construire a unui turn Babel cubist cu pereti din sticla, care va fi inaugurat in deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012. Constructia va avea o inaltime de 70 de metri, va fi ridicata pe locul unei centrale electrice dezafectate, pe malul raului Tamisa, si va costa 315 milioane de euro. Proiectul este conceput de arhitectii Jacques Herzog si Pierre de Meuron, care au realizat si cladirea muzeului.

AERONAUTICA - Avion cu pilot automat
Cercetatorul Hiroshi Izuha, de la Hitachi, a prezentat prototipul unui avion ultrausor, care functioneaza cu pilot automat. Cele doua modele au deschiderea aripilor de 60 de centimetri si, respectiv, 1,5 metri. Sunt echipate cu o camera video ce poate transmite imagini in timp real. Avionul foloseste o unitate de control a zborului cu GPS. Ruta poate fi determinata pe ecranul unui PC cu ajutorul unei harti GPS, setand punctele intermediare.

UE - Celule clonate de 50 de miliarde de euro
Uniunea Europeana a aprobat finantarea unor proiecte de cercetare asupra celulelor-susa, in ciuda opozitiei manifestate de unele state membre, permitand astfel adoptarea noului program european de cercetare pentru urmatorii sapte ani, in valoare de 50 de miliarde de euro.

ARHEOLOGIE - Straveche statuie irakiana recuperata
O statuie irakiana veche de 4.000 de ani a fost returnata dupa trei ani autoritatilor. Fusese furata in timpul incidentelor ce au urmat invaziei americane si reprezinta un rege stravechi: Entemena. Statuia, realizata dintr-o roca neagra, foarte rara, a fost escavata la inceputul secolului al XX-lea in apropierea unui templu din sudul Irakului.

EXPEDITIE - Chinezii si pietrele de pe Marte si Luna
China a expus machetele unor rachete pe care planuieste sa le trimita pe Marte, in cadrul unei expozitii desfasurate in orasul Chengdu. Chiar daca nici o expeditie chineza nu a atins Luna sau planeta Marte, cercetatorii chinezi detin o roca provenita de pe luna si doua de pe Marte. Acestea au fost gasite de exploratori in zona Antarcticii. Pe langa mostrele prelevate de americani in timpul aselenizarii, omenirea detine 26 de pietre "cazute" de pe Luna.

Bioterorism - Pesti folositi pe post de cobai
Autoritatile japoneze vor utiliza o specie de pesti de mici dimensiuni pentru a detecta rapid o eventuala contaminare a retelei de apa, in cadrul masurilor de protecte contra bioterorismului.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica