O echipă de arheologi francezi a dezgropat cea mai veche pictură murală din lume, relatează Reuters. Datarea cu carbon a stabilit vărsta picturii de 2 metri pătraţi, găsită in nordul Siriei, ca fiind de 11.000 de ani.
Record la pictura murală
O echipă de arheologi francezi a dezgropat cea mai veche pictură murală din lume, relatează Reuters. Datarea cu carbon a stabilit vărsta picturii de 2 metri pătraţi, găsită in nordul Siriei, ca fiind de 11.000 de ani. Peretele pictat in roşu cu piatră arsă de hematit, alb din praf de calcar şi negru de cărbune, era parte a unei case descoperită sub pămănt in aşezarea neolitică Djade al-Mughara din nord-estul oraşului Alepp. "Situl este unul dintre satele neolitice din Siria de azi. Există un motiv pentru existenţa acestui perete pictat in ceea ce se aseamănă cu o casă comunală, dar nu il cunoaştem incă", a declarat arheologul Eric Coqueugniot pentru Reuters.Â
S.O.S. Mary Rose
La 25 de ani de la scoaterea sa din apele strămtorii Solent, vasul amiral englez Mary Rose, care a aparţinut Regelui Henry al VIII-lea, riscă să piară pe uscat. Momentan, Mary Rose se află in Portsmouth, Anglia, in plin proces de conservare, care se va incheia in 2011. Restauratorii navei nu au cele 35 de milioane de lire pentru a muta vasul intr-un muzeu care ii este dedicat, alături de obiecte găsite la bordul său in 1982. Mary Rose Trust, societatea care se ocupă de navă de 25 de ani, are nevoie de incă 21 de milioane de lire pentru a indeplini in 2016 proiectul prevăzut pentru Mary Rose la inceputul lucrărilor de restaurare." In luna ianuarie a anului viitor se va afla soarta "singurei nave de acest fel care datează din secolul XVI", a declarat Amiralul John Lippiett, şeful executiv al trustului pentru BBC News.
Surprize in Regatul Danemarcei
Un cimitir roman a fost descoperit in sud-estul oraşului Copenhaga, din Danemarca, relatează cotidianul Roskilde Dagblad. Cele 30 de morminte datează din anul 300 d.Hr. şi sunt deosebite prin amplasamentul lor. "Este ceva special şi rar in Danemarca să găseşti atăt de multe morminte romane antice intr-un singur loc", a declarat arheologul Rune Iversen. Alături de osemintele antice au fost ingropate obiecte decorative, bijuterii, bunuri personale şi vase de ceramică destinate vieţii de apoi a decedaţilor instăriţi, după cum a fost intepretat rolul obiectelor descoperite la Copenhaga. Arheologii muzeului Kroppedal din apropierea sitului s-au ocupat de dezgroparea osemintelor şi listarea datelor descoperite. Locul cimitirului a fost ţinut secret pentru opinia publică pănă la terminarea muncii de excavare.
Evoluţia proprie a cuvintelor
Regulă darwiniană pentru evoluţia limbilor: cuvintele care sunt folosite des in vorbirea curentă işi schimbă mai greu forma in timp. Erez Lieberman, specialist in matematică evolutivă la Harvard, a decoperit că dinamica lexicală este analogă modului in care genele foarte importante pentru supravieţuirea organismelor au tendinţa de a rămăne la fel, relatează AFP, citănd un studiu din prestigioasa Nature. Lieberman şi echipa sa au studiat dinamica formelor a 177 de verbe din limba engleză, din Evul Mediu şi pănă in zilele moderne, descoperind că un verb neregulat, folosit cu o frecvenţă de 100 de ori mai mică are o viteză de transformare de 10 ori mai mare. Cuvinte precum englezescul "water" (apă) i-au impresionat pe cercetătorii de la Universitatea Reading prin păstrarea formei in diferite limbi europene moderne. "Cel mai simplu mod de a te găndi la acest subiect este să inţelegi că schimbările de formă sunt mult mai puţin probabile la cuvinte cu o frecvenţă mare de apariţie in limba curentă", a declarat coordonatorul echipei, bio-informaticianul Mark Pagel, citat de AFP.