x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Instrument nou pentru căutarea extratereştrilor. Telescopul captează semnale radio provenite de pe planete îndepărtate

Instrument nou pentru căutarea extratereştrilor. Telescopul captează semnale radio provenite de pe planete îndepărtate

04 Iun 2012   •   08:57
Instrument nou pentru căutarea extratereştrilor. Telescopul captează semnale radio provenite de pe planete îndepărtate

Oamenii de stiinta dispun de un instrument nou, mai puternic, cu ajutorul caruia vor cauta inteligenta extraterestra, anunta un raport din Australia. Pentru prima data, o echipa condusa de profesorul Steven Tingay de la Universitatea Curtin a utilizat un nou tip de telescop radio, cunoscut drept un interferometru cu baza lunga, pentru a capta semnalele radio provenite de pe planete indepartate, scrie ABC Science.

Timp de opt ore, in iunie 2007, specialisltii au directionat un interferoemtru spre steaua Gliese 581 (foto), in jurul careia se crede ca ar orbita doua planete care ar putea gazdui viata. Desi misiunea nu a inregistrat rezultate, cercetatorii sustin ca abordarea lor are potential. Interferometrele cu baza foarte lunga sunt potrivite pentru acest tip de cercetare, pentru ca sunt alcatuite din mai multe telescoape, separate prin distante mari.

Una dintre marile probleme intampinate in cercetarea inteligentei extraterestre este ca, daca un telescop preia o banda ingusta de semnal radio, in cele din urma nu stim daca acesta provine de la o planeta indepartata sau de la o antena TV de la 20 de kilometri distanta, a explicat Tingay. Beneficiul adus de interferometrele cu baza lunga, cum este Australian Long Baseline Array (ALBA) este reprezentat de faptul ca orice interferenta umana va fi interceptata doar de una sau doua antene.

In cercetarea lor, specialistii s-au axat pe studierea unui domeniu ingust al spectrului de radiofrecventa (de la 1230 la 1544 MHz), regiune care contine radiatia electromagnetica specifica hidrogenului. In timpul observatiei, astronomii au detectat 222 de potentiale semnale extraterestre, dar pentru moment toate au fost excluse prin tehnici de analiza automata.

Cu toate acestea, rezultatele negative nu exclud definitiv existenta unei civilizatii extraterestre in jurul lui Gliese 581, ci pur si simplu semnaleaza faptul ca in perioada in care s-a facut cercetarea nu au existat semnale radio puternice indreptate spre Pamant.

×