x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Intre mit si realitate: Cele mai misterioase locuri de pe Terra

Intre mit si realitate: Cele mai misterioase locuri de pe Terra

12 Dec 2017   •   21:15
Intre mit si realitate: Cele mai misterioase locuri de pe Terra

Dintotdeauna, probabil, oamenii s-au aventurat peste mari si tari in cautarea fericirii, a altei vieti. In goana dupa senzatii noi, unii au mers pana intr-acolo incaat au atribuit anumitor locuri, acoperite de legende, o semnificatie misterioasa. Iata cateva dintre ele:

 

1.Stonehenge, comitatul Wiltshire, Anglia

Acest monument megalitic, inscris pe lista UNESCO, este format din structuri circulare concentrice, ridicate undeva intre Neolitic si epoca bronzului. Uriasele pietre, a caror origine ramane necunoscuta, suscita un interes deosebit din partea oamenilor de stiinta si atrage anual milioane de turisti.

Daca unii asociaza Stonehenge cu ritualuri celtie, altii, precum Tyler Vuillemot, sustin teorii mai palpitante, precum cea a regelui Arthur care ar fi ridicat acest loc cu ajutorul vrajitorului Merlin ca monument in onoarea celro 300 de curajosi soldati care au mierit din cauza ranilor suferite in timpul unei lupte.

Alta teorie, descrisa de Stephanie Pappas in revista Livescience, sugereaza ca oamenii din epoca de piatra au vazut Stonehenge ca un loc cu capacitati curative. In 2008, spre exemplu, arheologii Geoggrey Wainwright si Timothy Darvill au anuntat ca un numar mare de schelete recuperate din imprejurimi prezentatu semne de boli sau rani.

Pe masura dezvoltarii stiintei, au aparut si alte teorii. Astfel, despre Stonehenge s-a spus ca ar fi fost folosit drept loc pentru observatii astronomice. Sau pentru celebrarea anumitor ritualuri derulate in jurul solstitiului de iarna.

2. Piramidele din Giza, Egipt

Platoul Gizeh este situat pe malul stang al Nilului, in desert, la opt kilometri de centrul orasului Gizeh si la 25 de kilometri de Cairo. Cele mai mari si mai celebre piramide ale Egiptului, a lui Kheops, cea a lui Khafra si a lui Mykerinos se gasesc aici. Si ele figureaza pe lista UNESCO. Daca de secole piramidele fascineaza imaginatia oamenilor, generand un numar impresionant de speculatii legate de originea si destinatia acestor constructii, jurnalistul Louis San a facut o trecere in revista a celor mai populare teorii.

Astfel, piramidele egiptene ar fi putut forma o bariera impotriva vantului si a nisipului (Victor Falin) sau ar fi putut juca rol de depozit pentru grane (Ben Carson). Specialistul american David Meade crede ca piramidele contin un mesaj destinat sa anunte sfarsitul lumii care ar fi trebuit sa se produca, in opinia lui, intre 20 si 23 septembrie 2017.

Numerosi comentatori pseudo-stiintifici, piramele din Gizeh ar fi fost, de fapt, niste "capsule temporale", construite de strabuni pentru a calatorii in timp. Nu a fost neglijata nici pista extraterestra. Astfel, elvetianul Erich Von Daniken a avansat, in lucrarea sa "Prezenta extraterestra" teza potrivit careia fiinte cu inteligenta superioara au venit de departe pentru a-i ajuta pe egipteni sa ridice piramida lui Kheops.

3. Insula Pastelui, Chile

Incepand din 1995, patrimoniul exceptional al Insulei, in special vestigiile megalitice ale primei civilizatii autohtone Haumaka, este protejata si trecuta sub egida UNESCO. Uriasele statui de 20 de metri, numite Moai, au fost sculptate in roca de bazalt cu instrumente rudimentare. Originea acestor monumente sub forma de capete umane, nu a fost, nici pana astazi, pe deplin elucidata.

Cercetatorii Terry Hunt si Carl Lipo au enuntat, recent, o noua teorie care sugereasca ca bastinasii au utilizat franghii pentru a deplasa statuile de la Rano Raraku, locul unei au fost ele cioplite. Potrivit legendelor, fiecare statuie contine o putere incredibila, plasata interior de stramosii primului rege al Insulei.

×