x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Istorie și arheologie: 5 descoperiri surprinzătoare ale anului 2015

Istorie și arheologie: 5 descoperiri surprinzătoare ale anului 2015

18 Ian 2016   •   10:13
Istorie și arheologie: 5 descoperiri surprinzătoare ale anului 2015

Anul 2015 a fost unul cu adevărat norocos pentru istorici și arheologi. Potrivit listverse.com, cele mai importante cinci descoperiri din ultimele 12 luni sunt:


5. O nouă specie de dinozaur, descoperită în Alaska

Mult timp, s-a crezut că dinozaurii au trăit numai în jungle sau în zonele tropicale și, de aceea, în momentul în care s-au găsit fosilele unei noi specii de dinozauri în Alaska, paleontologii au avut un șoc.

Descoperirea a fost făcută în septembrie 2015 în Colville River, în nordul țării, într-o formațiune geologică. Specialiștii au dezvăluit că hadrosaurul, cum se numește specia descoperită, era ierbivor, trăia în grupuri și avea adaptările necesare pentru a supraviețui lunilor reci și întunecate de iarnă.

Hadrosaurul creștea până la 9 metri și avea sute de dinți cu ajutorul cărora putea mesteca plantele care putea fi găsite cu dificultate. Lucrările la situl de excavație sunt încă în desfășurare, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile și a faptului că accesul în zona este aproape imposibil.

Polar Dinosaur


4. Cel mai vechi și mai mare manuscris egiptean din piele

Manuscrisele antice, în special cele pe piele, sunt extrem de rare, iar în momentul în care a fost descoperit cel mai vechi și mai mare manuscris de acest fel în septembrie 2015, arheologii au fost în extaz. După mai mult de 70 de ani din momentul în care a fost „pierdut” la Muzeul de Egiptologie din Cairo, a fost redescoperit de Wael Sherbiny.

Manuscrisul, vechi de 4000 de ani, măsoară aproximativ 2,5 metri și după câte se pare, a fost achiziționat de Institutul Francez pentru Arheologie Orientală de la un vânzător de antichități. Francezii l-au donat Muzeului din Cairo înaintea de cel de-al Doilea Război Mondial, iar ulterior s-a pierdut și a căzut în uitare.

Manuscrisele de piele sunt rare pentru că s-au dezintegrat din cauza condițiilor meteo din deșert, dar în mod surprinzător, acesta se află într-o stare excepțională.





3. Anticul oraș „biblic”, descoperit în Iordania

Fiecare descoperire arheologică legată de textele biblice atrage numeroase controverse, iar aceasta nu face excepție. În toamna anului 2015, sub colina Tall el-Hammam în regiunea Kikkar din Iordania, o echipă de arheologi americani descopereau ruinele unui oraș bogat și impunător din Epoca de Bronz. Profesorul Steven Collins, cel care a coordonat săpăturile, a afirmat că Tall el-Hammam ar putea fi Sodoma, potrivindu-se cu descrierea orașului, așa cum apare în biblie.

Sodoma și Gomora sunt menționate nu doar în Biblie, ci și în Tora și în Coran, de aceea descoperirea ar fi una majoră. Potrivit Cărții Genezei, Sodoma era un oraș situat pe malurile fertile ale râului Iordan, la nord de Marea Moartă, fiind cel mai influent stat din regiune la acel moment. Cetatea a fost distrusă de Dumnezeu din cauza comportamentului locuitorilor.

Descoperirea a stârnit numeroase polemici printre arheologi, care sunt de părere că dovezile nu sunt foarte relevante și nici suficiente. Totuși, săpăturile nu sunt într-un stadiu avansat, iar concluziile vor putea fi formulate mai târziu.

City of Sodom


2. „Cel mai vechi” laborator de chimie la Universitatea din Virginia

Istoria laboratoarelor de chimie este una obscură și nu există foarte multe informații despre începuturile acestora. Totuși, lumea a fost atrasă de subiect în momentul în care în luna octombrie a anului trecut s-a descoperit un laborator de chimie ascuns la Universitatea din Virginia.

Potrivit comunicatului de presă emis de instituția de învățământ, camera, situată la unul din etajele inferioare, a fost sigilată în 1850. De atunci, a reușit să „supraviețuiască” unui incendiu care a distrus aproape integral clădirea și unei renovări majore în 1970, cel mai probabil datorită faptului că oamenii nu știau de existența acesteia.

Cu adevărat intrigant este faptul că laboratorul este asociat cu președintele Statelor Unite ale Americii, Thomas Jefferson. Despre Jefferson, fondator al universității, se crede că a proiectat laboratorul în colaborare cu primul profesor de istorie naturală al instituției, John Emmet.

După ce renovările se vor finaliza, laboratorul va fi deschis publicului larg pentru vizitare.

Hidden Chemistry Lab


1. Dinți umani fosilizați, descoperiți în China

Potrivit teoriei științifice convenționale, omul, așa cum îl știm astăzi, își are originile în Africa acum 200.000 de ani, a început să migreze acum 60.000 de ani și a ajuns în Asia de Sud acum aproximativ 45.000 de ani. Totuși, descoperirile recente combat nu doar această teorie, ci întreaga cronologie a migrației umane.

În timpul unor excavări din provincia chineză Hunan, s-au descoperit 47 de dinți umani fosilizați. Potrivit analizelor ulterioare, dinții proveneau de la Homo sapiens și indicau faptul că predecesorii noștri au fost prezenți în Sudul Asiei de acum 80.000 – 120.000 de ani, cu 20.000 de ani mai devreme decât s-a crezut anterior și cu 70.000 de ani înainte de a ajunge în Europa.

O altă concluzie la care s-a ajuns este că au existat mai multe valuri de migrație ale Homo sapiens, nu doar unul singur. Paleoantropologul Maria Martinon-Torres de la University College London, care a condus studiul alături de Wu Liu și Xiu-jie Wu de la Academia Chineză de Științe, a afirmat că cercetările nu se vor opri aici, fiind necesare numeroase studii pentru a înțelege misterele speciei umane.

Tooth China

 

×