x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lansatorul cosmic ARCA

Lansatorul cosmic ARCA

de Vasile Surcel    |    17 Ian 2009   •   00:00

Tinerii specialişti români care activează în cadrul "Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică”, cunoscută mai ales sub numele prescurtat de ARCA, a făcut de curând publică realizarea primei rachete autohtone capabile să ducă un satelit în spaţiul cosmic.



Racheta "Haas”
Numit "Haas”, în cinstea rachetistului medieval Conrad Haas, noul vehicul construit de ARCA poate să plaseze pe o orbită circum-terestră joasă un satelit cu o greutate de până în 400 de kilograme. Prevăzută cu trei trepte, racheta "Haas” are o lungime de 18 metri, un diametru de patru metri şi o gretutate la lansare de 23,3 tone. Conform comunicatului dat publicităţii de ARCA, prima treaptă a rachetei este dotată cu un motor hibrid. Un motor special care funcţionează cu apă oxigenată pusă să reacţioneze chimic cu un carburant solid, pe bază de bitum. Conform calculelor afectuate de constructorii săi, motorul poate să dezvolte o putere de tracţiune de 47,6 tf.

Lansare în 2011

Caracteristic acestui noul tip de lansator cosmic este faptul că racheta purtătoare va putea fi lansată doar dintr-un balon solar. Este vorba despre un balon special care îşi "extrage” forţa ascensională din energia solară pe care o are la îndemână în spaţiul atmosferic. Procedeul este relativ simplu. Balonul este prevăzut cu o anvelopă exterioară de culoare închisă. O soluţie constructivă economică prin care energia solară, absorbită uniform, încălzeşte aerul din balon şi îi asigură astfel forţa ascensională.

Specialiştii de la ARCA au ales varianta lansării din balon pentru că în acest mod poate fi evitată rezistenţa opusă de aer la nivelul solului. O simplificare deosebit de eficientă care aduce cu sine o economie de carburant de aproximativ 60%. În plus, forma rachetei astfel construită obţine o greutate proprie mult mai mică decât formele clasice. Deşi neobişnuită pentru un asemenea tip de vehicul, această formă este perfect adaptată pentru lansarea sa de la mare înălţime, unde atmosfera este deosebit de rarefiată.

ARCA a mai anunţat că primul zbor al rachetei "Haas” va avea loc în 2011. Atunci ea va transporta sonda "European Lunar Explorer” (EIE) inclusă în programul "Google Lunar X Prize”, competiţia internaţională care a pus la bătaie un premiu de 30 de milioane de dolari.   

×
Subiecte în articol: special