x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Laserul şi vocile interioare

Laserul şi vocile interioare

de Radu Popa    |    07 Mar 2008   •   00:00

Documentul menţionează utilizarea razelor laser de Ministerul Apărării al SUA drept una dintre posibilele metode neletale de tortură.

Un raport al Pentagonului din 1998 relevă folosirea laserului pentru a “introduce” voci în capul unor persoane

 

Documentul menţionează utilizarea razelor laser de Ministerul Apărării al SUA drept una dintre posibilele metode neletale de tortură.

Printre “aplicaţiile” procedeului figurează şi “introducerea” unor voci în capul unor fiinţe umane, prin folosirea laserului de la o distanţă de câteva sute de metri. Procedeul poate declanşa o serie de impulsuri neuronale necontrolate, precum şi încălzirea uşoară a corpului uman până la o temperatură ce poate provoca apariţia halucinaţiilor. În cazul primei categorii de efecte, impulsurile energetice cu lungimi de undă ce aparţin domeniului radiofrecvenţelor pot genera un “val de presiune” în structura solidelor şi lichidelor. Fiinţele umane expuse unor radiaţii din domeniul radiofrecvenţelor resimt imediat iluzii auditive produse de microunde, acestea putându-se manifesta sub forma unui bâzâit, a unui ticăit, a unui sâsâit sau chiar a unor lovituri care se “aud” doar în capul lor.

Studii efectuate asupra porcilor de Guineea sau a pisicilor sugerează că fenomenul care poate da naştere unor asemenea efecte este expansiunea termoelastică. Efectele expunerii la radiaţii din domeniul radiofrecvenţelor nu au un caracter permanent, acestea întrerupându-se imediat după ce expunerea  încetează. Potrivit studiului, reglarea intensităţii sunetelor produse de microunde poate permite comunicarea cu indivizi aflaţi la distanţe de sute de metri.

 

RECEPŢIE. Fenomenul poate fi controlat atât timp cât registrul şi intensitatea sunetelor depind de energia radiofrecvenţelor utilizate. Deoarece frecvenţa sunetelor auzite de unele persoane “doar în capul lor” depinde de caracteristicile pulsaţiei energiei radiofrecvenţelor, se pare că tehnologia respectivă va putea evolua până la nivelul la care cuvintele vor putea fi transmise de la mare distanţă şi vor putea fi auzite de destinatari ca şi cum interlocutorii s-ar afla în imediata lor apropiere.

Singura problemă este că acele cuvinte vor putea fi “auzite” doar în capul unei persoane. Chiar şi microfoane foarte sensibile, amplasate în apropierea “destinatarului”, nu vor putea înregistra mesajele sonore.

 

News

Chelia, dereglare genetică. Cercetătorii au identificat o genă responsabilă pentru căderea părului. Descoperirea poate contribui la producerea unor noi medicamente pentru tratarea cheliei. Gena conduce la apariţia unei afecţiuni ereditare rare de pierdere a părului, “Hypotrichosis Simplex”, ce afectează o persoană din 200.000. Potrivit specialiştilor publicaţiei Nature Genetics, persoanele care manifestă această afecţiune încep să chelească încă din copilărie. Studiind mostre de ADN prelevate de la membrii unei familii saudite, care moşteniseră afecţiunea menţionată, savanţii au descoperit că o mutaţie genetică produsă în Gena P2Y5 împiedică formarea unor proteine, “receptori de creştere”, în celulele foliculilor firelor de păr, iar substanţa necesară pentru creşterea părului nu se putea ataşa de receptorii “defecţi”. Descoperirea poate conduce la medicamente ce pot impulsiona proteinele să accelereze creşterea părului, care ar fi de un real folos persoanelor care suferă diferite forme de calviţie.

 

Câini-roboţi prietenoşi. Un câine prietenos poate face persoanele vârstnice să se simtă mai puţin izolate. Iar diferenţa între un patruped real şi un robot care-l poate imita aproape perfect nu este foarte mare. Cercetătorii Universităţii din Saint Louis au comparat reacţiile produse de un câine adevărat, pe nume Sparky, şi cele determinate de un câine-robot asupra locatarilor unui cămin de bătrâni. Specialiştii au constatat cu surprindere că prezenţa roboţilor a avut aceleaşi efecte ca şi cea a câinilor reali, ajutând persoanele vârstnice să uite de singurătate şi deteminându-le să se ataşeze de “necuvântătoarele electronice”. (R.P.)

 

 

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă