Luna Vânătorului este cea mai cuoscută denumire în emisfera nordică, potrivit Forbes, citat de Antena3 CNN. Spre deosebire de majoritatea Lunilor Pline, Luna Vânătorului va fi și o Super-Lună.
Fenomenul se va petrece joi, 17 ocombrie, și poate fi observat la scurt timp după apus. În acel moment, Luna Vânătorului o să pară mai mare decât de obicei și va avea o nuanță portocalie subtilă. La câteva minute după ce Luna va răsări, priveliștea este cea mai spectaculoasă.
Luna Vânătorului este cea mai mare și cea mai apropiată dintre cele patru Super-Luni din acest an. Se va afla la o distanță de 357.363 de kilometri de Pământ.
O Super-Lună mai e cunoscută și ca Luna Plină în perigeu. Este puțin mai mare și mai luminoasă decât o Lună Plină obișnuită. Are loc pentru că orbita Lunii în jurul Pământului este sub formă de elipsă.
Când are loc o Super-Lună Plină
Potrivit astronomului Fred Espenak, o Super-Lună este o Lună Plină ce are loc în perigeu, când Luna „se află la o distanță de 90% din orbita sa în jurul Pământului”. Prin urmare, o Super-Lună poate să pară cu 10% mai mare decât de obicei.
După Luna Vânătorului, denumirea pentru Luna Plină din octombrie, va avea loc Luna Castorului, pe 15 noiembrie. Va fi a 2-a Lună Plină din această toamnă, în emisfera nordică. În septembrie a avut loc Luna Recoltei.
Atmosfera pământului poate juca rolul unei lentile, ceea ce face ca satelitul natural al pământului să pară mai mare. Atunci când Luna se află aproape de orizont, lumina sa trebuie să parcurgă o porțiune mai mare din atmosfera Pământului.
Chiar dacă aerul poate influența modul în care ese percepută lumina și forma Lunii, nu joacă rolul unei lupe. Și Luna Recoltei din 2024 o să pară mai mare decât Lunile Pline obișnuite.