x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mai mulți elevi din Capitală au creat cel de-al doilea satelit românesc

Mai mulți elevi din Capitală au creat cel de-al doilea satelit românesc

16 Aug 2022   •   20:00
Mai mulți elevi din Capitală au creat cel de-al doilea satelit românesc

Mai mulți elevi din Capitală au creat un mini-statelit. Lansarea acestuia este programată pentru anul 2023, cu o rachetă Falcon 9.

Cinci băieți și o fată, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, de la International Computer High School din Bucureşti au creat proiectul ROM-2, al doilea satelit românesc. Obiectul va captura imagini cu Pământul.

ROM-2 va fi lansat în 2023, cu o rachetă Falcon 9, într-o misiune de tip rideshare cu Alba Orbital, companie producătoare de mini-sateliţi/ pocketqubes din Scoţia.
Satelitul pocketqube creat de elevii români are 5x5x5cm, o cameră de doi megapixeli şi cântăreşte 250 de grame. Acesta a primit numele ”Space Spararrow”.

Echipa va merge în Glasgow pentru a integra micul satelit în rachetă, iar aceasta va fi apoi transportată la SpaceX pentru pregătirea lansării în 2023.

„Este inspiraţional de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiţie şi iniţiativă pentru a-şi lansa propriul obiect spaţial”, spune Tom Walkinshaw, CEO şi fondator al Alba Orbital.

„Când am început să fiu interesat de nano şi sateliţi mici, acum mai bine de trei ani, am ştiut din start că trebuie să trimit şi eu unul creat de mine cândva. La început eram impresionat de cât de multă tehnologie poţi integra în aceste mici cuburi”, spune Filip Buscu, liderul misiunii.

”PockerQubes oferă oportunităţi fantastice pentru educaţia STEM, întrucât barierele financiare în accesarea Spaţiului au devenit mai mici”, mai spune şeful Alba Orbital.

 

×
Subiecte în articol: satelit rom 2