x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Maşina de scris

Maşina de scris

de Adela Cristina Teodorescu    |    31 Ian 2008   •   00:00

V-aţi imaginat vreodată cum ar exista lumea fără posibilitatea de a transmite cuvintele imprimate pe o foaie? Aceste maşinării s-au născut din dorinţa omenirii de a comunica.

V-aţi imaginat vreodată cum ar exista lumea fără posibilitatea de a transmite cuvintele imprimate pe o foaie? Aceste maşinării s-au născut din dorinţa omenirii de a comunica. 

 

Deşi nimeni nu o mai foloseşte în zilele noastre, deoarece doar calculatoarele pot face faţă secolului vitezei, maşina de scris este una dintre cele mai importante inven­ţii ale lumii moderne, stând la baza procesului de comunicare încă din secolul al XVIII-lea. Sub diferite forme şi dimensiuni – rotundă, dreptun­ghiulară, trapeziodală, mai lată sau mai înaltă – maşina de scris a fost reinventată de aproximativ 52 de ori.

 

PROTOTIPURILE. În 1714, se patentează pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta, deţinută de englezul Henry Mill, dar prima maşină de scris funcţională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. O altă contribuţie a fost cea a  pastorului danez Rasmus Malling Hansen, care în 1870 a prezentat publicului “globul de scris”, care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Maşina a fost ulterior transformată într-un produs comercial. Hansen a testat mai multe poziţii ale literelor pe o tastatură din porţelan, pentru a determina aranjamentul care să faciliteze scrisul şi să îl facă mai rapid decât cel de mână. Se spune că Nietzsche nu putea să sufere această maşinărie, pe care o primise cadou de la mama şi sora lui.

ÎN SERIE. Prima adevărată maşină de scris, s-a născut în 1868, din dorinţa unui editor – fi­lozof – politici­an,  Christopher Latham Sholes, de a produce invenţii pentru a îmbunătăţi soarta omenirii. Sholes meşterea la o maşină care să imprime automat numărul paginilor din cărţi, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcţie mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului. El şi-a extins creaţia folosind la bază un vechi telegraf căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul. Patentul Sholes & Glidden a fost vândut pentru 12.000 $, deoarece Sholes a refuzat să o mai folosească sau să o recomande pentru utilizare. 

Prima maşină de scris electrică a fost construită în 1902.  Abia în anul 1920 maşina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­renţe foarte mari de aspect.

×
Subiecte în articol: scris dosarele sapiens