x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă MCSI: București, capitala mondială a securității cibernetice

MCSI: București, capitala mondială a securității cibernetice

29 Mai 2019   •   14:36
MCSI: București, capitala mondială a securității cibernetice

Securitatea cibernetică se află în centrul preocupării Agendei Digitale a României în perioada preşedinţiei sale la Consiliul Uniunii Europene, iar unul dintre dosarele pe care le gestionăm în acest domeniu este înfiinţarea Centrului European de Competenţe în Securitate Cibernetică, a afirmat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, la deschiderea oficială a evenimentului „CyberDrill 2019”, de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

„Atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăși securitatea internă a UE. De aceea, reacția rapidă la astfel de incidente este vitală pentru limitarea pagubelor și protejarea utilizatorilor. Scopul evenimentului «Bucharest CyberDrill» este acela de a dezvolta și consolida capacitatea de răspuns în materie de securitate cibernetică, precum și capacitatea de comunicare și interacțiune a reprezentanților companiilor participante la acest exercițiu”, a spus Petrescu, în discursul de deschidere.

„Nu cred că era un loc mai bun decât Universitatea Politehnică Bucureşti pentru a avea un astfel de eveniment, de cinci zile, cu o participare academică importantă, dar şi cu o participare a instituţiilor europene și a sectorului de business din peste 17 ţări. Este un eveniment ce ţine de portofoliul evenimentelor sub auspiciile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Securitatea cibernetică este în centrul preocupării Agendei Digitale a României în această perioadă şi se reflectă nu numai prin acest eveniment, unde dorim să creştem nivelul de conştientizare, ci şi să putem avea mai mulţi cetăţeni, mai multe IMM-uri, care să înţeleagă importanţa măsurilor de reducere a oricăror riscuri în ceea ce priveşte securitate cibernetică. Până la urmă, statele membre sunt puternice în faţa riscurilor de securitate cibernetică, dar şi vulnerabile în acelaşi timp”, a adăugat el.  

Pe durata preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, țara noastră gestionează două dosare extrem de importante pentru securitatea cibernetică. Este vorba despre programul „Europa Digitală” şi înfiinţarea Centrului European de Competenţe în Securitate Cibernetică.„Europa Digitală”.

În parteneriat cu Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) organizează, în perioada 27 - 31 mai, conferința internațională „Bucharest CyberDrill”, eveniment amplu care cuprinde atât sesiuni de pregătire şi instruire în materie de securitate cibernetică pentru companii, cât și prezentări a diverse scenarii ce implică cele mai comune tipuri de atacuri cibernetice.

La acest exerciţiu de importanţă regională în domeniul securităţii cibernetice, participă experţi internaţionali, care testează, dezvoltă şi implementează modalități de protecţie contra atacurilor informatice.

×
Subiecte în articol: ministerul comunicatiilor