Pozitionata, la 18 martie, pe orbita planetei Mercur, sonda Messenger, a Agentiei Spatiale Americane (NASA), a transmis recent cateva zeci de mii de fotografii pe care oamenii de stiinta le considera exceptionale din punct de vedere calitativ. Imaginile luate de pe cea mai apropiata planeta de Soare din Calea Lactee ii pot ajuta pe cercetatori sa dezlege macar o parte din misterele lui Mercur, scrie site-ul NASA.
Expertii agentiei spun ca Messenger, care fotografiaza fiecare centimetru patrat de pe suprafata corpului ceresc, a surprins imagini foarte detaliate care dezvaluie prezenta unor intinderi foarte mari de depozite vulcanice in apropierea Polului Nord al planetei. Site-ul Space.com, citat de Agerpres, publica declaratia unui cercetator in fizica aplicata, potrivit caruia aceste depozite de materiale vulcanice acopera o suprafata echivalenta cu jumatate din teritoriul continental al SUA. Aceste prime observatii confirma faptul ca vulcanii au modelat crusta lui Mercur de-a lungul a milioane de ani din istoria sa geologica.
Unul dintre cele doua instrumente ultraperformante aflate in dotarea sondei, spectrometrul cu raze X, analizeaza mineralele din care sunt alcatuite rocile. In cazul planetei Mercur, rocile de suprafata au o chimie diferita fata de cea a celor de pe Luna, iar nivelurile surprinzator de mari de sulf arata o puternica activitate vulcanica. Cu celalalt instrument – altimetrul cu laser – se realizeaza topografierea emisferei de nord a planetei.