x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Misiune pentru descoperirea vieţii pe Marte

Misiune pentru descoperirea vieţii pe Marte

15 Mar 2016   •   18:25
Misiune pentru descoperirea vieţii pe Marte
Sursa foto: ROSCOSMOS PRESS SERVICE/HANDOUT/EPA

Satelitul european ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) a fost lansat ieri către Marte, misiunea acestuia fiind de a căuta urme de viaţă pe Planeta Roşie. Oamenii de ştiinţă vor să stabilească dacă metanul din atmosfera planetei este rezultatul activităţii geologice sau produsul formelor de viaţă microbiene.

 

Satelitul a fost lansat, ieri, la bordul unei rachete ruseşti Proton, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Satelitul ar trebui să fie plasat pe orbita lui Marte pe 16 octombrie, la 400 de kilometri altitudine, urmând să facă măsurători de mare precizie ale metanului din atmosferă. Prezenţa acestui gaz în atmosfera Planetei Roşii, chiar dacă în cantităţi minuscule (câteva părţi la un miliard) îi nedumireşte pe oamenii de ştiinţă. Razele ultraviolete ar fi eliminat metanul din atmosferă în câteva sute de ani, deci persistenţa acestuia înseamnă că este regenerat. O ipoteză ar fi un proces geologic prin care apa intră în reacţie cu minerale din sol şi elimină hidrogen, care apoi se transformă în metan. O ipoteză mai interesantă ar fi că metanul este generat de organisme microscopice. Pe Pământ, majoritatea metanului din atmosferă este produs de organismele vii.

Pregătiri pentru misiunea din 2020

Pe lângă plasarea satelitului pe orbita lui Marte, TGO va trimite şi o sondă, denumită Schiaparelli, pe suprafaţa planetei. Schiaparelli este dotată cu radare şi un computer ultraperformant. Sonda va măsura viteza şi direcţia vântului, umiditatea, presiunea şi temperatura de la suprafaţa planetei, precum şi transparenţa atmosferei. Datele vor fi folosite pentru o misiune viitoare, programată pentru 2018 sau 2020, care va duce un rover de fabricaţie britanică pe Marte. Roverul va avea misiunea de a face săpături în sol şi detecta semnale chimice care să stabilească prezenţa organismelor vii.

"Va fi o serie de misiuni. Descoperirea vieţii într-un alt loc din sistemul nostru solar ar fi o descoperire uriaşă, deci dovezile trebuie să fie foarte puternice. Aşa cum se spune, afirmaţiile extraordinare necesită dovezi extraordinare", Peter Grindrod, cercetător planetar la Universitatea din Londra.

Misiunea ExoMars este o colaborare a Agenţiei Spaţiale Europene cu Roscosmos, care beneficiază de un buget de 1,2 miliarde de euro

 

×