x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA a confirmat existenţa unei exoplanete, asemănătoare Terrei, care ar permite dezvoltarea vieţii

NASA a confirmat existenţa unei exoplanete, asemănătoare Terrei, care ar permite dezvoltarea vieţii

06 Dec 2011   •   08:14
NASA a confirmat existenţa unei exoplanete, asemănătoare Terrei, care ar permite dezvoltarea vieţii

NASA a anuntat descoperirea unei exoplanete foarte asemanatoare cu Pamantul. Potrivit specialistilor, planeta orbiteaza in asa-numita "zona de aur", zona aflata la o distanta suficient de mica fata de stea pentru a nu fi prea frig, astfel incat apa sa nu inghete, dar si suficient de departe de stea astfel incat apa sa nu se evapore. Mai mult decat atat, temperatura la suprafata planetei este ideala: 22 de grade Celsius. Planeta a fost detectata de telescopul Kepler.


"Descoperirea acestei planete inseamna enorm pentru obiectivul nostru de a gasi o sora geamana Terei. Rezultatele sondei spatiale Kepler contina sa demonstreze importanta misiunilor in spatiu ale NASA, cu ajutorul carora dorim sa raspundem intrebarilor majore legate de locul nostru in Univers", a marturisit Douglas Hudgins, cercetator NASA.

"Aceasta este o descoperire fenomenala in istoria umanitatii", a declarat Geoff Marcy de la University of California, Berkele. "Aceasta descoperire demonstreaza ca noi, Homo sapiens, ne pregatim sa cucerim Universul in cautarea altor planete care sa ne reaminteasca de casa. Suntem aproape acolo", a mai spus cercetatorul, potrivit Associated Press.

"Este foarte interesant sa ne imaginam posibilitatile. La suprafata acestei planete ar putea exista un ocean gigantic care sa acopere totul si nu este imposibil ca in acest ocean planetar sa existe viata", sustine Natalie Batalha, membru al echipei care a facut descoperirea.

Pana in prezent telescopul Kepler a identificat 2.326 exoplanete, dintre care 139 cu potentialul de a sustine viata. Chiar daca planeta Kepler-22b este putin cam mare (de aproximativ 2,4 ori mai mare decat Pamantul, este cu mult mai mica decat multe dintre celelalte planete descoperite si conditiile de la suprafata sa sunt similare cu cele de pe Pamant in ceea ce priveste temperatura.

Aceasta planeta se afla la 600 de ani lumina distanta, ceea ce inseamna ca, tinand cont de tehnologia de care dispunem in prezent, am avea nevoie de 22 de milioane de ani pentru a ajunge acolo cu un vehicul spatial. (V.M.)

×