x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA a descoperit ceva ce nu poate explica!

NASA a descoperit ceva ce nu poate explica!

26 Apr 2018   •   15:19
NASA a descoperit ceva ce nu poate explica!

Expertii Agentiei spatiale americane au descoperit trei gauri misterioase aparute in calota de gheata a Arcticii, la nivelul marii Beaufort. Fernomenul a fost fotografiat in data de 14 aprilie, in cursul unei operatiuni IceBridge, o misiunea de survol realizata de NASA.

 

Descoperirea i-a lasat pe oamenii de stiinta fara glas, practic. Indiciile oferite de fotografii - culoarea ghetii, valurile sau aspectul respectivelor gauri - s-au dovedit insuficiente pentru a formula o explicatie plauzibila privind aparitia acestor formatiuni ciculare.

"Nu-mi aduc aminte sa fi vazut asa ceva in alte parti", a recunoscut seful misiunii NASA, John Sonntag, in opinia caruia fenomentul ar putea insemna ca "doua blocuri de gheata s-au intalnit".

Au fost avansate, desigur, si alte ipoteze. Prima este de-a dreptul surprinzatoare: gaurile ar fi fost cauzate de focile care si-au creat, astfel, un culoar mai usor de vanatoare. In privinta cercurilor, "acestea ar fi aparut ca urmare a cumularii de apa adusa de focile care revin la suprafata".

Cealalta ipoteza merge pe ideea ca inexplicabilul fonemn este consecinta a curenteilor marini calzi. "In general, apa nu este foarte adanca in acea zona", spune Chris Shuman, de la Universitatea din Maryland.

×
Subiecte în articol: nasa fenomen arctică gauri foca apa calda