http://hubblesite.org/explore_astronomy/black_holes
Ce sunt găurile negre? Excelentul site al telescopului Hubble găzduieşte o secţiune multimedia dedicată acestui mister cosmic, incă insuficient de cunoscut, dar care a aprins imaginaţia astrofizicienilor. Enciclopedia găurilor negre lămureşte pentru cei curioşi diverse aspecte ale acestui fenomen, iar cei doritori pot face direct o excursie printr-o gaură neagră, prin simulările puse la dispoziţie de site.
www.oxfam.org.uk/coolplanet/ontheline/explore/nature/deserts/deserts
Pentru amatorii de plimbări extreme, ZOOM propune o destinaţie pe măsură: deşerturile. Site-ul Cool Planet, intreţinut de Oxfam, face o trecere in revistă atractivă a tipurilor de deşerturi existente pe continentele Pămăntului. Flora şi fauna marilor deşerturi ale lumii sunt trecute in revistă, oferindu-se detalii despre clima şi relieful specific pe care cei pasionaţi de locurile aride ale Terrei. Totodată, informaţii utile, organizate pe principiul "Date şi cifre" constituie una din secţiunile site-ului care sintetizează cunoştinţele curioşilor pe acest subiect.
http://www.polarbearsinternational.org
Trăiesc in aprigele geruri ale Arcticii, işi duc existenţa de pe o banchiză pe alta, vănănd foci şi morse. Sunt cele mai mari mamifere care trăiesc in condiţii extreme de temperatură şi relief. Şi deşi firea lor nu este deloc una blăndă, sunt printre cele mai indrăgite animale ale copiilor. Mai multe detalii despre urşii polari aflaţi de pe site-ul pe care ZOOM vi-l deschide. Luaţi-vă un fular cu voi, la pol e foarte frig, chiar şi pe net!
O excursie pe site-ul Parcului Naţional Zoologic Smithsonian, din capitala SUA, Washington DC, este o plimbare pentru intreaga familie. Pe lăngă faptul că este printre cele mai vechi grădini zoologice din lume, Zoo Smithsonian adăposteşte o varietate impresionantă de specii animale. Iar plimbarea in lumea necuvăntătoarelor este mereu agrementată de expoziţiile şi evenimentele educative puse la cale de conducerea parcului Smithsonian.
http://www.rbms.info/yob.shtml#01
Pentru cei care sunt atraşi de cărţile vechi şi rare, doritori să afle mai multe detalii despre criteriile care fac un astfel de document preţios, ZOOM ii invită pe site-ul Rare Books and Manuscrips Section, unde pot explora universurile misterioase ale manuscriselor medievale sau ale ediţiilor rare. Un site internet care pleacă de la premisa că valoarea unor cărţi creşte pe măsură ce trece timpul. Dar nu acesta este singurul criteriu. Restul il aflaţi singuri, la recomandarea ZOOM.
http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l2/supernovae.html
Atunci cănd o stea gigantică explodează apare o supernovă. Şi supernova este modalitatea de a privi in trecutul universului care ne găzduieşte la periferia Căii Lactee. Pentru cei care vor să afle mai multe despre cum mor stelele, site-ul găzduit de NASA - Centrul de Zbor Goddard este o excelentă introducere generală, recomandată de ZOOM.
www.scienceagogo.com/news/19980907140525data_trunc_sys.shtml
Pe lăngă faptul că a revoluţionat fizica aşa cum o ştim noi astăzi datorită teoriilor sale despre relativitate, Einstein era cu adevărat o "mare figură". Site-ul pe care ZOOM vi-l recomandă inventariază aspectele distractive ale personalităţii marelui savant. Pornind de la observaţia că degetele mari de la picioare vor face mereu găuri in ciorapi, Einstein a conchis că cel mai simplu este să nu poarte deloc şosete. Iar restul lucrurilor curioase despre marele Albert Einstein le veţi descoperi singuri, citind pagina pe care ZOOM
vi-o recomandă pentru descreţirea frunţilor prea serioase.
http://www.ancientchina.co.uk/menu.html
Curioşii care vor să afle mai multe despre China antică, secţiunea special dedicată a site-ului deţinut de British Museum ii invită la o plimbare organizată pe mai multe paliere, printre care cronologia dinastiilor care s-au succedat la conducerea imperiului, tipurile de scriere, meşteşugurile şi geografia zonei. Recomandat călduros de ZOOM pentru cititorii săi amatori de hoinăreli virtuale.