x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Net zoom

Net zoom

de Jurnalul National    |    24 Ian 2008   •   00:00

http://www.bearplanet.org/

Totul despre urşi. Sau aproape totul. Site-ul pe care ZOOM vi-l propune vă va captiva cu detalii inedite despre viaţa acestor mamifere de talie “grea”, despre speciile existente pe Terra, despre obiceiurile şi apucăturile lor. Cum ar fi joaca. Pentru urşi, joaca este fundamentală, fiind practicată şi la vârste adulte. De la urşii polari până la urşii panda, o plimbare inedită în lumea lor.

 

http://www.helis.com/introduction/prin.php

Fără să aibă pretenţiile sau capacităţile unui avion, elicopterul a devenit totuşi o prezenţă obligatorie în viaţa de zi cu zi a omenirii. ZOOM vă propune un site dedicat istoriei acestui vehicul de transport aerian care a captat fascinaţia oamenilor din timpurile cele mai vechi până în prezent. În China aflăm că au fost trasate primele schiţe despre cum ar trebui să funcţioneze astfel de instrumente, iar da Vinci i-a dedicat studii complicate, care au fascinat Renaşterea şi care au inspirat inginerii şi aventurierii dornici să se ridice spre cer.

 

http://ournaturalwonders.com/

Blogul unui veşnic curios despre micile miracole ale vieţii şi ale ştiinţei care ne înconjoară la tot pasul. De la informaţii distractive referitoare la “felinele de buzunar”, care ne mişună sinuos prin case, până la Marele Canion, doritorii pot afla cum să se uite la realitatea înconjurătoare prin lentilele surprizelor constante de la tot pasul. Cel mai mare dovleac, stafiile, stelele de pe cer, florile soarelui, toate reprezintă motiv de întrebări despre natura lor.

 

http://www.volcanoes.com/

Lavă fierbinte, magma care erupe prin coşurile vulcanice, nori de cenuşă împrăştiaţi de kilometri pătraţi în jur, vegetaţie şi aşezări distruse de efectele devastatoare ale unei erupţii. Însă pentru cei care doresc să înţeleagă în detaliu activităţile vulcanilor, tipurile de vulcani şi felul în care se asociază erupţiile cu cutremurele, site-ul recomandat de ZOOM este un prilej ideal pentru îmbogăţirea cunoştinţelor.

 

http://landru.i-link-2.net/shnyves/church_bells.htm

Întotdeauna, oamenii au asociat sunetul clopotelor cu momentele cele mai importante din viaţa lor. Din cele mai vechi timpuri până astăzi, aliajele de bronz au făcut să tresalte miliarde de oameni, în clipe fericite sau triste. Clopotele sunt indisolubil legate de evoluţia religiilor. În Europa, ca şi în Asia, de altfel, sunt obiecte de cult, care au o funcţie bine definită în cadrul ritualurilor. Pe continentul nostru, clopotele sunt întâlnite în clopotniţele bisericilor, iar în Occident, adevărate serii au fost dezvoltate, cuprinzând 8, 12, sau chiar 14 clopote care, datorită sonorităţii lor, pot reda teme muzicale.

 

http://capi.fido.cz/2001/en/

Direct din mitologiile europene în vizorul ornitologilor, berzele au fascinat cercetătorii sau curioşii care le privesc făcându-şi cuib în fiecare primăvară pe hornurile caselor de la ţară sau pe stâlpii de telegraf de pe drumuri. O echipă de oameni de ştiinţă a selectat patru berze albe ucrainene şi un cocor, cărora le-au dat şi nume şi le-au monitorizat rutele de zbor.

 

http://www.lsbu.ac.uk/water/

Lichid indispensabil vieţii, stihie meteorologică, ploaie, zăpadă, nori, mări, cascade, ceaţă, burniţă, transpiraţie, apa este ubicuă şi ia formele cele mai neaşteptate. Site-ul pe care vi-l propune ZOOM explorează ştiinţa apei, faţetele sale, proprietăţile şi paradoxurile implicite pe care această substanţă fără gust, fără  miros şi fără culoare le are.

 

http://csep10.phys.utk.edu/astr162/lect/active/quasars.html

Stranii. Încă nu pe deplin înţeleşi, cu capacităţi de-a dreptul ieşite din comun pentru mărimea lor sau rangul printre corpurile cereşti. Quasarii înflăcărează imaginaţia astrofizicienilor şi a amatorilor de informaţii despre cosmos deopotrivă. ZOOM vă pro­pune o plimbare prin lumea plină de enigme a acestor corpuri cereşti care nu sunt stele, dar care sunt capabile să emită cantităţi enorme de ebergie. Quasarii observaţi până acum  se află la o depărtare enormă faţă de Terra, unii dintre ei situându-se chiar şi la 15 mili­arde de ani lumină. Cu toate acestea, sunt detectabili datorită emisiilor de energie.

 

 

×
Subiecte în articol: zoom zoom pe net