x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă News mistere

News mistere

09 Noi 2007   •   00:00

"Plante-aspirator". Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă pentru a determina plantele să execute "latura murdară" a curăţirii mediului inconjurător.

"Plante-aspirator". Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă pentru a determina plantele să execute "latura murdară" a curăţirii mediului inconjurător. Cercetătorii Universităţii din Washington au modificat genetic copaci obişnuiţi, pentru ca aceştia să extragă toxinele din apele subterane poluate. In acelaşi timp, o echipă de specialişti britanici au dezvoltat plante modificate genetic ce pot extrage resturile de explozibili din mediul inconjurător. Savanţii consideră că folosirea plantelor pentru decontaminarea mediului e mult mai ieftină decăt tehnologiile tradiţionale, metoda fiind, in acelaşi timp, mult mai plăcută şi mai educativă.

Săngele rapid al tibetanilor. Locuitorii inaltului Podiş Tibetan trăiesc pe "Acoperişul Lumii", intr-o regiune aflată la 4.500 m altitudine deasupra nivelului mării. La această inălţime aerul nu are o concentraţie crescută de oxigen la fel ca in zonele de cămpie. Numeroşi alpinişti au decoperit că elementele vitale ajung mult mai greu in plămănii şi săngele lor in timpul unor escaladări. Drept urmare, organismul lor se confruntă cu stări de slăbiciune, ce pot fi insoţite de stări de vomă şi ameţeli, care uneori se pot dovedi fatale. Potrivit unor cercetări recente, tibetanii pot evita "răul de inălţime" deoarece au arterele şi capilarele mult mai largi, acestea putănd asigura transportul unei cantităţi crescute de sănge la muşchi şi organe. Potrivit antropologului Cynthia Beall de la Case Western Reserve University din Cleveland, deşi aerul este foarte rarefiat la altitudini mari, tibetanii consumă aceeaşi cantitate de oxigen ca locuitorii care trăiesc in regiunile de la şes. Una dintre explicaţii poate fi viteza sportită a săngelui lor, fapt care permite transportul oxigenului spre organele lor cu viteză dublă.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă