x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un fenomen cosmic unic s-a intamplat în urmă cu 70.000 de ani

Un fenomen cosmic unic s-a intamplat în urmă cu 70.000 de ani

22 Mar 2018   •   17:22
Un fenomen cosmic unic s-a intamplat în urmă cu 70.000 de ani

Oamenii preistorici au asistat în urmă cu 70.000 de ani la un fenomen cosmic unic: o altă stea a trecut prin apropierea sistemului solar la o distanţă mai mică de 1 an lumină de Soare, perturbând traiectoriile mai multor obiecte din Norul Oort, format din trilioane de comete şi al cărui exterior marchează limita sistemului solar, arata un studiu elaborat de Universitatea Complutense din Madrid.

 

În 2015 o echipă de cercetători a anunţat că o pitică roşie denumită "steaua lui Scholz" s-ar fi apropiat până la mai puţin de 1 an lumină de Soare în urmă cu 70.000 de ani. În termeni astronomici, raportat la stele, această distanţă este infimă. Cea mai apropiată stea de Soare este, în prezent, Proxima Centauri, aflată la aproximativ 4,2 ani lumină distanţă. Astronomii au ajuns în 2015 la această concluzie măsurând viteza şi traiectoria stelei lui Scholz, care se deplasează prin spaţiu însoţită de un companion, o pitică brună (clasă de obiecte cosmice care sunt de fapt "stele ratate")

Steaua lui Scholz a trecut pe la marginea sistemului solar într-o perioadă în care primii oameni moderni încă împărţeau planeta cu oamenii de Neanderthal. Strămoşii noştri care se uitau pe cer acum 70.000 de ani au văzut o stea care dădea o lumină roşie, difuză.

Noul studiu confirmă concluziile anunţate de cercetători în 2015, aducând noi dovezi ale trecerii stelei lui Scholz. Echipa coordonată de Carlos de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid, a analizat 339 corpuri din Sistemul Solar care au orbite hiperbolice - orbite în forma literei V şi nu circulare sau eliptice.

Obiectele care au orbite hiperbolice ar fi putut, teoretic, să provină din spaţiul interstelar, aşa cum este asteroidul Oumuamua, primul vizitator cunoscut al Sistemului Solar care provine de pe orbita altei stele decât Soarele. O altă explicaţie pentru existenţa obiectelor cu orbite hiperbolice este că acestea făceau parte din sistemul solar dar traiectoriile lor au fost modificate de interacţiunea gravitaţională cu alte obiecte mari - aşa cum sunt planetele sau, în acest caz, o altă stea. Traiectoriile obiectelor din Norul Oort ar fi putut fi afectate chiar şi de rotaţia discului galactic al Căii Lactee.

Oumuamua nu face parte din grupul Gemini, şi astfel, acest asteroid bizar, de forma unui trabuc, pare să provină, într-adevăr, din alt sistem solar, mai susţin cercetătorii. Aceştia au identificat şi alte opt corpuri cosmice a căror origine pare să fie exterioară Sistemului Solar, printre care şi cometa ISON, distrusă în urma trecerii pe la periheliu în noiembrie 2013.

AGERPRES

×