x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii peşterilor mergeau la... cinema

Oamenii peşterilor mergeau la... cinema

de Anca Aldea    |    04 Iul 2010   •   00:00

Cercetătorii de la universităţile Cambridge (Marea Britanie) şi Sankt Polten (Austria) susţin că unele desene rupestre reprezintă o înşiruire de imagini care au propria poveste, întocmai unei animaţii.

Specialiştii au studiat cu atenţie mai multe gravuri găsite în regiunea italiană Valcamonica (din Lombardia), unde au fost descoperite aproximativ 100.000 de desene rupestre, care datează din Epoca Bronzului (în urmă cu 6.000-12.000 de ani).

Accesul la această locaţie se face destul de greu, iar în vecinătatea desenelor se produce ecou. Acest lucru înseamnă că privitorul era încurajat nu numai să îşi afirme propriile-i păreri despre lucrările artistice, dar şi să se mire de frumuseţea acelor imagini.

Lucrările prezintă scene de dans şi de vânătoare, dar niciodată legate de moarte. "Din acest punct de vedere, aceste desene nu sunt simple ilustraţii fixe, ci imagini care creează o poveste în mintea spectatorului - la fel ca la cinematograf", a explicat Frederick Baker, expert în arheologie şi antropologie la Cambridge.

×
Subiecte în articol: zoom