x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

de Mediafax    |    03 Apr 2012   •   10:11
Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

Stramosii omului modern au invatat sa faca focul in urma cu un milion de ani, cu aproximativ 300.000 de ani mai devreme decat se credea pana de curand, au anuntat oamenii de stiinta care au examinat urmele unei vetre ce a fost descoperita intr-o pestera sud-africana.

Pana in prezent, antropologii nu reuseau sa se puna de acord in legatura cu epoca in care stramosii nostri preistorici au descoperit mijlocul de a produce scantei pentru a aprinde un foc cu scopul de a-si incalzi hrana si pentru a se proteja de frig, se afirma intr-un studiu publicat in revista saptamanala americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Indicii ale unor astfel de activitati au fost descoperite in Africa, Asia si Europa, in timp ce primele dovezi admise pana in prezent erau bucati de recipiente calcinate descoperite in Israel, care au fost datate in urma cu 700.000 sau 800.000 de ani.

Fragmente de oase de animale arse si ustensile din piatra care par si mai vechi decat cele din Israel au fost descoperite in sedimentele din interiorul pesterii Wonderwerk din Africa de Sud, unde sapaturi anterioare au relevat deja dovezi importante ale prezentei umane.

Oamenii de stiinta au gasit "cenusa unor substante vegetale bine conservate si fragmente de oase, depozitate pe suprafete bine delimitate si amestecate cu sedimentele", fapt care i-a facut pe cercetatori sa presupuna existenta unor mici vetre in apropiere de intrarea in pestera, au afirmat autorii studiului.

Anumite fragmente prezinta o decolorare la suprafata, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturala sau al unui alt fenomen de acelasi tip.

"Analiza impinge cu 300.000 de ani in timp data la care focul a fost utilizat de om, ceea ce sugereaza ca stramosii omului, inca de pe timpul lui homo erectus, puteau sa fi inclus focul in modul lor de viata", a declarat antropologul Michael Chazan de la Universitatea din Toronto, unul dintre coordonatorii proiectului.

Homo erectus este unul dintre cei mai vechi stramosi bipezi ai lui Homo sapiens. Cu picioare lungi si un creier mare, exemplarele de Homo erectus au populat Terra in urma cu 1,8 milioane de ani, cu mult inainte de aparitia omului de Neanderthal.

"Stapanirea focului s-ar putea sa fi fost o cotitura majora in evolutia omului. Impactul hranei gatite este binecunoscut, dar impactul stapanirii focului ar putea sa atinga toate elementele societatii umane. Contactele sociale din jurul unui foc de tabara ar fi putut deveni un aspect esential pentru ceea ce ne face sa fim umani", a explicat Michael Chazan.

Echipa internationala care a realizat acest studiu a inclus cercetatori de la Universitatea Boston (SUA), Academia de Stiinte Heidelberg (Germania), Universitatea Ebraica din Ierusalim (Israel), Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud) si Universitatea din Toronto (Canada).

×
Subiecte în articol: descoperire foc foc preistorie