x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oraşul din nori

Oraşul din nori

09 Ian 2008   •   00:00

Va avea o înălţime de două ori mai mare decât a celor mai înalţi zgârie-nori. Iar cea mai înaltă construcţie din prezent, turnul Taipei 101, din Taiwan, măsoară 509,2 m.

Va avea o înălţime de două ori mai mare decât a celor mai înalţi zgârie-nori. Iar cea mai înaltă construcţie din prezent, turnul Taipei 101, din Taiwan, măsoară 509,2 m. Va fi un adevărat oraş, organizat pe înălţime, cu locuinţe, birouri, complexuri comerciale, căi de transport şi tot ceea ce presupune un oraş funcţional contemporan.

 

DILEME. După ce ideea de oraş care ajunge “până la cer”, organizat într-o structură construită la o scară ce nu are precedent în istoria umană, a fost pusă pe planşetă şi a fost structurată în programele 3D, experţii şi criticii au început să analizeze fezabilitatea unui astfel de proiect. În metropola niponă, cu o populaţie de 12 milioane de oameni, un asemenea zgârie-nori ar descongestiona simţitor furnicarul uman care vieţuieşte în perimetrul tokyot. “Oraşul din cer” va furniza locatarilor săi nu numai cele mai moderne servicii şi tehnologii, ci şi spaţiul verde care pe aria oraşului tradiţional a pierdut bătălia în faţa betonului şi a sticlei. Însă un asemenea gigant arhitectural are şi foarte multe probleme.

 

FEZABIL? Iar într-o zonă precum cea a arhipelagului japonez, riscul cutremurelor este o dificultate aproape imposibil de surmontat pentru o clădire care ar avea peste 1.500 de metri înălţime şi o greutate enormă. Iar seismele care afectează insulele nipone lovesc cu o intensitate greu egalată în alte regiuni ale lumii. Una dintre întrebările pe care experţii seismologi şi le-au pus referitor la “oraşul din cer” a fost: “Se poate construi aşa ceva şi să fie o clădire sigură?”. Şi cum se poate construi o astfel de clădire? Soluţia găsită este asamblarea plăcilor de prefabricate, care sunt urcate la nivelurile ce se construiesc gradual. La o asemenea altitudine, macaralele vor fi operate pe calculator de la sol, deoarece precizia este fundamentală pentru buna funcţionare a procesului de construcţie. Iar celelalte probleme şi provocări le veţi înţelege urmărind săptămâna viitoare palpitanta odisee a “oraşului” din cer, din Tokyo, într-un documentar Discovery Channel.

×
Subiecte în articol: zoom plus