x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă S-a descoperit păianjenul cu o întindere a picioarelor de 33 de centimetri. Este înrudit cu banalul păianjen de casă

S-a descoperit păianjenul cu o întindere a picioarelor de 33 de centimetri. Este înrudit cu banalul păianjen de casă

18 Oct 2012   •   15:47
S-a descoperit păianjenul cu o întindere a picioarelor de 33 de centimetri. Este înrudit cu banalul păianjen de casă
Sursa foto: Institutul Senckenberg

Cercetătorii de la Institutul Senckenberg din Frankfurt au descoperit un păianjen cu o întindere a picioarelor de 33 de centimetri, o specie înrudită cu păianjenul de casă - varietate des întâlnită și în balcoanele românilor.

Profesorul Peter Jäger, de la institutul Senckenberg, se afla într-o călătorie în Laos, pentru a filma un documentar.

“În pauzele filmărilor colecționam păianjeni din peșterile din provincia Khammouan. Într-una din peșteri am descoperit ceea ce părea un păianjen de casă absolut imens”, a povestit profesorul. Întinderea picioarelor acestuia avea o lungime de 33 de centimetri. Recordul mondial este stabilit de un păianjen sud-american, a cărui întindere a picioarelor ajunge la 34 de centimetri.
institutul 
Păianjenul nu a fost catalogat încă exact, bănuindu-se că ar face parte din familia Sclerosomatidae, genul Gagrella.

“Este păcat că nu putem identifica cu exactitate o asemenea descoperire excepțională”, spune Jäger.

Păianjenii din familia Sclerosomatidae pot fi întâlniți în majoritatea habitatelor de pe glob, jucând un rol foarte important în lanțul trofic. De asemenea, prezența lor este un indicator important pentru stabilirea ”stării de sănătate” a unui habitat.

Mediul din Laos studiat de profesorul Peter Jäger s-a dovedit a fi un adevărat paradis pentru insecte de dimensiuni considerabile.

Pe lângă păianjenul cu picioare foarte lungi, acesta a mai dat de arahnida Heteropoda maxima, cu o întindere a picioarelor de 30 de centimetri, de scorpionul Typopeltis magnificus, cu o întindere a picioarelor de 26 de centimetri și de miriapodul carnivor Thereuopoda longicornis, lung de aproape 40 de centimetri. 

×