x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Paradisul arheologic din Nordul Chinei

Paradisul arheologic din Nordul Chinei

de Vasile Surcel    |    31 Ian 2009   •   00:00

Vestigiile unei culturi vechi de peste trei mii de ani au fost descoperite în apropierea unui sat izolat din nordul Chinei, într-o zonă considerată leagănul civilizaţiei chineze, informează AFP.



Descoperirea a fost făcută în provincia Shanxi, în situl arheologic din Yangshe, la o sută de kilometri de Fluviul Galben, unde a fost identificată o necropolă antică din timpul Regatului Jin.

Unul dintre mormintele scoase la lumină acolo a aparţinut unei foste căpetenii Jin. Era un personaj deosebit de important căci, conform obiceiului vremii, el a plecat spre lumea cealaltă însoţit de 48 de care de luptă şi 105 cai, cu tot cu harnaşamentele lor. Specialiştii care au studiat aceste vestigii afirmă că sunt atelaje de paradă, lăcuite şi vopsite în roşu, bogat decorate cu piese din bronz. Cimitirul antic a fost descoperit încă din 1992, dar banii necesari unor săpături arheologice de mare amploare au fost obţinuţi abia în 1996. De atunci, au fost excavate 19 morminte diferite. Iar la cel care conţine carele de luptă s-a muncit timp de patru ani.
Analizând vestigiile găsite în interiorul acestuia specialiştii au dedus că este vorba despre mormântul unui comandant militar care s-a făcut remarcat prin faptele sale de arme din cursul unuia dintre numeroasele conflicte care au marcat istoria dinastiei Zhou de Vest, între anii 1120 şi 781 î.Chr. Istoricii afirmă că aceste vestigii sunt unice pentru dinastiile Shang şi Zhou şi nu-şi au egal decât în “oastea din lut” din Xi’an, descoperită în mormântul lui Qin Shihuangti, primul împărat care unificat China sub un singur sceptru. Atâta doar că aceasta este cu 600 de ani mai nouă decât necropola din Yangshe. Anul acesta, autorităţile chineze vor începe construirea unui muzeu dedicat vestigiilor regatului Jin descoperite până acum.

EPOCA DE AUR A ARHEOLOGIEI CHINEZE
Această descoperire nu este un unicat pentru arheologia chineză. “De la sfârşitul anilor '80 ne aflăm în plină epocă de aur a arheologiei din China”, a declarat Ji Kunzhang, cercetător în cadrul Institutului Arheologic din Shanxi şi conducătorul şantierului arheologic de la Yangshe. În provincia estică Anhui, au fost descoperite câteva sute de obiecte din jad, printre care se număra şi prima sculptură animalieră din China. Datând din neolitic, aceasta are în jur de 88 de kilograme şi reprezintă un porc. Iar în 2007, peste 10.000 de obiecte din porţelan plus numeroase alte antichităţi au fost recuperate în apropierea insulei Xisha, din Marea Chinei de Sud. Ele au fost descoperite în epava unei corăbii vechi de peste 700 de ani, care s-a scufundat în timpul unei călătorii pe ruta numită de specialişti “drumul maritim al mătăsii”, care lega China de insulele din Asia de Sud-Est.

×
Subiecte în articol: arheo