Mii de capre din rasa Caşmir, numite Pashmina, care dau cea mai fină şi cea mai scumpă lână din lume, ar putea muri de frig, informează BBC, citând autorităţile indiene.
Mii de capre din rasa Caşmir, numite Pashmina, care dau cea mai fină şi cea mai scumpă lână din lume, ar putea muri de frig, informează BBC, citând autorităţile indiene. Potrivit acestora, situaţia este foarte gravă, mai ales că regiunile în care se retrăgeau animalele au fost invadate mai întâi de un roi de lăcuste, provenite din China, apoi de o ninsoare subită. Autorităţile din Ladarq, o provincie de la graniţa dintre China şi regiunea Caşmir, au anunţat că au hrănit cele aproximativ 150.000 de capre cu nutreţ din stocurile locale. Dar aceste stocuri sunt pe terminate, iar acum administratorul provinciei a solicitat sprijinul autorităţilor centrale indiene, cerând Ministerului Apărării de la New Delhi să utilizeze avioane din dotare pentru împrăştierea nutreţului în zonele izolate din Caşmir. Lâna de Caşmir se obţine la sfârşitul iernii prin pieptănatul caprelor Pashmina. De la un singur animal se pot recolta numai 150 de grame de lână, aleasă cu mâna. Cantitea de caşmir necesară pentru fabricarea unui pulover este acumulată, de la o capră, în patru ani. O textură de calitate superioară o reprezintă lâna cu firul lung, moale şi subţire, de culoare deschisă.
EUROPA VA DEVENI VULNERABILĂ LA CRIZELE ENERGETICE
Strategia UE de combatere a încălzirii globale intensifică vulnerabilitatea energetică a Europei, deoarece restricţiile impuse emisiilor determină companiile să renunţe la planurile de construie a unor noi centrale, informează publicaţia electronică EUObserver, citată de Mediafax. Un raport al Consiliului Mondial al Energiei, organism din care fac parte companii din 96 de ţări, arată că operatorii din domeniu sunt reticenţi faţă de noile planuri de investiţii din cauza atitudinii “rigide şi dure” a Comisiei Europene faţă de emisiile de CO2. După 2013, companiile energetice vor trebui să participe la licitaţii pentru a li se aloca un anumit volum de emisii, iar alte industrii să plătească pentru permise. Johannes Teyssen, vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Energiei (CME) şi preşedinte al companiei germane E.On, spune că aceste licitaţii sporesc vulnerabilitatea Europei în faţa crizelor energetice, care se vor materializa, printre altele, sub forma întreruperii livrărilor de petrol şi gaze şi creşteri semnificative ale preţurilor.
JOCURILE, MAI TARI CA MEDIUL
Cine să se mai ocupe de mediul înconjurător, dacă tot mai mulţi oameni – de la copii la bătrâni – preferă să-şi petreacă timpul între patru pereţi, în faţa televizorului sau a jocurilor pe calculator? Întrebarea a fost pusă de Academia Naţională de Ştiinţe din Statele Unite, care, în urma unui studiu, a ajuns la concluzii surprinzătoare: din anii ’80 până în prezent, activităţile în natură au scăzut cu 18%-25%. Ceea ce nu poate decât să fie în detrimentul mediului înconjurător, oamenii nemaigăsindu-şi vreme să ajute la conservarea naturii. Totul a început în anii ’80 şi ’90, când febra jocurilor pe calculator a explodat în lumea-ntreagă, cu precădere în SUA şi Japonia. Potrivit studiului, interesul pentru pescuit a scăzut cu 25% în 2005 faţă de 1981, iar numărul vizitelor în parcurile naţionale era, în 2006, cu 23% mai mic decât în 1981.
CONVERTIREA SOLULUI DAUNEAZA NATURII
Distrugerea ecosistemelor naturale pentru a face loc culturilor destinate producerii de biocarburanţi agravează încălzirea globală, generând, de-a lungul deceniilor, mai mult dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Acesta este semnalul de alarmă tras de câţiva cercetători americani de la un institut care se ocupă de conservarea naturii. Unul dintre membrii echipei, profesorul Joe Fargione, susţine, între altele, că este inutil să încercăm să luptăm împotriva schimbărilor climatice, dacă unii dintre noi “convertim” solul pentru a produce biocombustibili, carburanţi care distrug direct sau indirect mediul înconjurător.
CREŞTE INTERESUL PENTRU EOLIENE
Capacitatea mondială a energiei eoliene a crescut uimitor anul trecut, informează publicaţia Earth Times, citând surse din cadrul Consiliului Global al Energiei Euoliene (GWEC), un organism de lobby de la Bruxelles. Potrivit statisticilor, 20.000 de megawaţi de energie eoliană au fost instalaţi în 2007 pe Glob, în special în Statele Unite, Spania şi China. În prezent, morile de vânt generează o capacitate mondială de peste 94.000 de megawaţi de energie eoliană, faţă de 74.133 MW în 2006. În termeni economici, această creştere este evaluată la 25 de miliarde de euro.
RUSIA ÎŞI VINDE EMISIILE DE CO2
Ruşii şi japonezii se vor aşeza, la sfârşitul acestei luni, la masa discuţiilor privind combaterea încălzirii globale, precum şi comerţul cu certificate de emisii care ar ajuta Japonia să-şi îndeplinească obiectivele stipulate prin Protocolul de la Kyoto, informează Reuters, citat de publicaţia română Green-Report. Primele discuţii vor avea loc la nivel ministerial şi vor aborda cu precădere ideea găsirii unei modalităţi prin care Japonia să cumpere certificate de emisii de la Rusia.