x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pashmina, în pericol

Pashmina, în pericol

14 Feb 2008   •   00:00

Mii de capre din rasa Caş­mir, numite Pashmina, care dau cea mai fină şi cea mai scumpă lână din lume, ar putea muri de frig, informează BBC, citând autorităţile indiene.

Mii de capre din rasa Caş­mir, numite Pashmina, care dau cea mai fină şi cea mai scumpă lână din lume, ar putea muri de frig, informează BBC, citând autorităţile indiene. Po­­trivit acestora, situaţia este foar­te gravă, mai ales că regiunile în care se retrăgeau animalele au fost invadate mai întâi de un roi de lăcuste, provenite din China, apoi de o ninsoare subită. Autorităţile din Ladarq, o provincie de la gra­ni­ţa dintre China şi regiunea Caş­mir, au anunţat că au hrănit cele aproximativ 150.000 de capre cu nutreţ din stocurile locale. Dar aceste stocuri sunt pe terminate, iar acum administratorul provinciei a solicitat sprijinul autorităţilor centrale indiene, cerând Ministe­ru­lui Apărării de la New Delhi să uti­lizeze avioane din dotare pentru împrăştierea nutreţului în zonele izolate din Caşmir. Lâna de Caş­mir se obţine la sfârşitul iernii prin pieptănatul caprelor Pashmina. De la un singur animal se pot re­col­ta numai 150 de grame de lâ­nă, aleasă cu mâna. Cantitea de caşmir necesară pentru fabrica­rea unui pulover este acumulată, de la o capră, în patru ani. O textură de calitate superioară o re­pre­­zintă lâna cu firul lung, moale şi subţire, de culoare deschisă.

 

 

 

 

 

EUROPA VA DEVENI VULNERABILĂ LA CRIZELE ENERGETICE

 

 

Strategia UE de combatere a încălzirii globale intensifică vulnerabilitatea energetică a Europei, deoarece restricţiile impuse emi­siilor determină com­paniile să renunţe la planurile de construie a unor noi centrale, in­for­mează publicaţia elec­tronică EUObserver, citată de Mediafax. Un raport al Consiliului Mondial al Energiei, organism din care fac parte companii din 96 de ţări, arată că operatorii din domeniu sunt reticenţi faţă de noile ­planuri de investiţii din cauza atitudinii “rigide şi dure” a Comisiei Europene faţă de emisiile de CO2. După 2013, companiile energetice vor trebui să participe la licitaţii pentru a li se aloca un anumit volum de emisii, iar alte industrii să plătească pentru permise. Johannes Teyssen, vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Energiei (CME) şi preşedinte al companiei germane E.On, spune că aceste licitaţii sporesc vulne­rabilitatea Europei în faţa crizelor energetice, care se vor materializa, printre altele, sub forma întreruperii livrărilor de petrol şi gaze şi creşteri semnificative ale preţurilor.

 

 

 

 

 

JOCURILE, MAI TARI CA MEDIUL

Cine să se mai ocupe de mediul înconjurător, dacă tot mai mulţi oa­meni – de la copii la bătrâni – preferă să-şi petreacă timpul între patru pe­reţi, în faţa televizorului sau a jocurilor pe calculator? Întrebarea a fost pusă de Academia Naţională de Ştiinţe din Statele Unite, care, în urma unui stu­diu, a ajuns la concluzii surprin­ză­toa­re: din anii ’80 până în prezent, activi­tăţile în natură au scăzut cu 18%-25%. Ceea ce nu poate decât să fie în detrimentul mediului înconjură­tor, oa­menii nemaigăsindu-şi vreme să ajute la conservarea naturii. Totul a început în anii ’80 şi ’90, când febra jo­curilor pe calculator a explodat în lu­mea-ntrea­gă, cu precădere în SUA şi Japonia. Potrivit studiului, interesul pen­tru pescuit a scăzut cu 25% în 2005 faţă de 1981, iar numărul vizi­te­­lor în parcurile naţionale era, în 2006, cu 23% mai mic decât în 1981.

 

 

 

CONVERTIREA SOLULUI DAUNEAZA NATURII

Distrugerea ecosistemelor naturale pentru a face loc culturilor destinate producerii de biocarburanţi agra­vează încălzirea globală, generând, de-a lungul deceniilor, mai mult dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de se­ră. Acesta este semnalul de alarmă tras de câţiva cerce­tători americani de la un institut care se ocupă de conservarea naturii. Unul dintre membrii echipei, profesorul Joe Fargione, sus­ţine, între altele, că este inutil să în­cer­căm să luptăm împotriva schim­bă­rilor climatice, dacă unii dintre noi “con­vertim” solul pentru a produce bio­combustibili, carburanţi care distrug direct sau indirect mediul înconjurător.

 

 

CREŞTE INTERESUL PENTRU EOLIENE

Capacitatea mondială a energiei eoliene a crescut uimitor anul trecut, informează publicaţia Earth Times, citând surse din cadrul Consiliului Global al Energiei Euoliene (GWEC), un organism de lobby de la Bruxelles. Potrivit statisticilor, 20.000 de megawaţi de energie eoliană au fost instalaţi în 2007 pe Glob, în special în Statele Unite, Spania şi China. În prezent, morile de vânt generează o capacitate mondială de peste 94.000 de megawaţi de energie eoliană, faţă de 74.133 MW în 2006. În termeni economici, această creştere este evaluată la 25 de miliarde de euro.

 

 

RUSIA ÎŞI VINDE EMISIILE DE CO2

Ruşii şi japonezii se vor aşeza, la sfârşitul acestei luni, la masa discu­ţiilor privind combaterea încălzirii glo­bale, precum şi comerţul cu certificate de emisii care ar ajuta Japonia să-şi îndeplinească obiectivele stipulate prin Protocolul de la Kyoto, infor­mea­ză Reuters, citat de publicaţia ro­mână Green-Report. Primele discu­ţii vor avea loc la nivel ministerial şi vor aborda cu precădere ideea găsirii unei modalităţi prin care Japonia să cum­pere certificate de emisii de la Rusia.

×
Subiecte în articol: eco