x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Periuţa de dinţi

Periuţa de dinţi

de Jurnalul National    |    13 Mar 2008   •   00:00

Dacă te întrebi cum a ajuns obişnuita şi – sperăm –  des folosita periuţă de dinţi la forma de azi, află că istoria ei începe acum mai bine de 3.000 de ani…

Dacă te întrebi cum a ajuns obişnuita şi – sperăm –  des folosita periuţă de dinţi la forma de azi, află că istoria ei începe acum mai bine de 3.000 de ani… 

 

Obiceiul spălatului pe dinţi datează încă din vremuri străvechi, din jurul anului 3500 î.Hr., timp în care babilonienii şi egiptenii foloseau rădăcinile pentru a-şi curăţa dinţii. Acestea erau sub forma unor scobitori primitive cu un capăt ascuţit şi unul despicat folosit pentru masarea gingiilor. Rădăcinile, din care se confecţionau “periuţele” primitive, erau atent alese în funcţie de aromă, pentru a împrospăta respiraţia. Invenţia periuţei mo­derne, confecţionată la început din păr aspru de porc mistreţ ataşat unui băţ de bambus, este atribuită chinezilor, la sfârşitul anilor 1400 î.Hr. Existau, însă, şi alte modalităţi de confecţionare a periuţelor: indienii foloseau produse obţinute din material provenit de la arborii neem (copac specific Indiei – n.r.), iar musulmanii încă utilizează o scobitoare specifica, numită miswak, făcută dintr-o rădăcină cu proprietăţi antiseptice. 

 

ÎNCEPUTUL. Prima periuţă, confecţionată pe principiul rămas până în zilele noastre, a fost inventată de către englezul William Addis, în 1780. Ideea i-a venit în timpul celor 10 ani pe care i-a petrecut în penitenciarul de la Newgate, pentru provocarea unei revolte. Iniţial folosea aceeaşi metodă adoptată de sute de ani, curăţarea dinţilor cu ajutorul unei cârpe cu cretă, tehnică pe care o găsea mai mult decât ineficientă. Astfel că a păstrat un os pe care l-a găurit mărunt, aplicându-i apoi peri tari, scurt tăiaţi, pe care i-a obţinut prin intermediul unui gardian al închisorii. După eliberare, Addis a avut un succes binemeritat în domeniul co­mercializării primelor periuţe de dinţi oferite omenirii. Primul patent american al unei periuţe de dinţi a fost dat în 1885, cu cinci ani înainte să înceapă comercializarea acesteia în masă, şi aparţine lui H.N. Wadsworth.

 

PROGRES. O dată cu invenţia nylonului, la laboratoarele Dupont, în anul 1938, perii din păr natural au fost înlocuiţi cu păr artificial, astfel luând naştere periuţa de dinţi mo­dernă. Ea a fost urmată de prima periuţă de dinţi electronică, inventată după numai un an, în 1939. Prima periuţă de dinţi electrică americană a fost inventată în anul 1960.

×
Subiecte în articol: dinţi dosarele sapiens