x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prado extins la Madrid

Prado extins la Madrid

01 Noi 2007   •   00:00

In depozitele marelui muzeu de artă din capitala spaniolă se află de cinci ori mai multe exponate decăt pe simezele sale,motiv petnru care a fost trecut prin primul proiect de extindere majoră

In depozitele marelui muzeu de artă din capitala spaniolă se află de cinci ori mai multe exponate decăt pe simezele sale. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Muzeul Prado, considerat unul dintre cele mai importante muzee din circuitul artistic al lumii contemporane, a trecut prin primul proiect de extindere majoră, după cum relatează prestigiosul cotidian american Wall Street Journal. Procesul de respaţiere pentru operele de artă din depozitele de la Prado a durat o decadă, iar in această săptămănă are loc inaugurarea oficială a noilor săli.

Atracţia principală a proiectului de reamenajare la Prado este inchiderea unei curţi interioare aparţinănd bisericii San Jeronimo el Real, din apropierea muzeului, şi integrarea spaţiului ca nouă sală la Prado. "Curtea interioară e mult mai bine protejată ca spaţiu din muzeu decăt ca ruină lăngă biserică", a declarat arhitectul-şef al Madridului, Rafael Moneo, citat de Wall Street Journal. In spaţiul reamenajat al curţii interioare, conducerea muzeului Prado a decis amplasarea sculpturilor de marmură şi de bronz aparţinănd artistului italian Leone Leoni şi ale fiului său, Pompeo. Cei doi sculptori au realizat portretele impăratului Carol Quintul de Habsburg, impreună cu familia sa. Lucrările sunt considerate exemple magnifice, care ilustrează stilul baroc in arta europeană.

Directorii financiari ai Muzeului Prado au scos din cuferele instituţiei aproximativ 150 de milioane de euro pentru proiectul de restaurare a instituţiei emblematice din inima Madridului. Spaţiul de expoziţie al muzeului a crescut, in urma lucrărilor, cu aproape jumătate. Curatorul de la Prado, Alejandro Vergara, estimează că astfel aproximativ 400-500 de tablouri vor putea fi scoase din depozite şi expuse pentru prima dată in expoziţiile permanente ale muzeului. "Prado este cel mai mare muzeu dedicat picturii din lume. Cine nu merge la Prado ca să afle mai multe despre pictură nici nu ştie la ce se uită", a apreciat criticul de artă Robert Hugues, citat de WSJ. Noile intervenţii de extindere efectuate la Prado vor uni practic clădirile construite de cele două dinastii, care s-au aflat la conducerea Regatului Spaniei, Burbon şI Habsburg. In muzeu, amatorii de artă vor intălni expuse tablouri celebre precum "Las Meninas", lucrare a pictorului spaniol Diego Velasquez, "Cele trei graţii" ale lui Rubens, "Grădina deliciilor", a pictorului Hieronymus Bosch sau "3 mai 1808 la Madrid", a celebrului Goya.

×
Subiecte în articol: arheo prado