x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prea mulţi canguri

Prea mulţi canguri

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

Societatea australiană care se ocupă de protecţia animalelor sălba­tice avertizează: în prezent există mult mai mulţi canguri pe continent decât numărul coloniştilor europeni ajunşi în Australia în 1788.

Societatea australiană care se ocupă de protecţia animalelor sălba­tice avertizează: în prezent există mult mai mulţi canguri pe continent decât numărul coloniştilor europeni ajunşi în Australia în 1788. Astfel că oamenii de ştiinţă de la Sydney şi Canberra şi-au intrat serios “în rol” şi au reuşit să inventeze un contraceptiv care să controleze habitatele de canguri. Experimentele efectuate până în prezent pe un eşantion important de animale au dat rezultate pozitive, susţin specialiştii. Tot ei afirmă că acest contraceptiv ar putea fi folosit la scară mare în următorii zece ani.

 

Lista ruşinii – război pe probleme de mediu

Garda de Mediu din Judeţul Vâlcea continuă războiul cu răuvoitorii care nu se conformează legii, aflăm din publicaţia Ediţie Specială de Oltenia. Ziarul îl citează pe comisarul-şef al Comisariatului Judeţean de Mediu, Ion Molea, care spune că proprietarii depozitelor de deşeuri din Horezu şi Drăgăşani riscă amenzi usturătoare dacă nu solicită autori­zaţia de mediu de la instituţia abilitată să elibereze acest document. În prezent, Garda de Mediu se judecă pentru o amendă neplătită cu operatorul depozitului de deşeuri din Horezu şi cu Primăria Râmnicului pentru groapa de la Râureni, care, potrivit autorităţilor, funcţionează ilegal.

 

 

Apa de irigaţii – scoasă la vânzare

Pentru că apa pentru irigaţii este din ce în ce mai rară în statul american California, agricultorii de aici s-au gândit să-şi schimbe îndeletnicirea. Bruce Rolen, a treia generaţie de cultivatori de cereale din Valea Sacramento, intenţionează să renunţe la semănatul din aprilie pe o porţiune de 100 de acri şi să vândă apa pentru irigaţii, pentru care ar obţine de aproape trei ori mai mult decât preţul normal. Asta pentru că apa folosită la culturi este sub­ven­ţi­onată. Restricţiile impuse de organizaţiile pentru protecţia mediului, ce­re­rea tot mai mare de apă şi sece­tele tot mai numeroase care afectează valea Râului Colorado – toţi aceşti factori, au determinat apariţia uneia dintre cele mai năucitoare crize din California în ultimii zece ani. Statul american de pe coasta de vest este printre cele mai expuse efectelor modificării climatice din lume. 

 

Sarcofagul de primăvară

Lucrările pentru construirea unui scut de protecţie uriaş pentru reactorul de la Cernobîl, sursa celui mai mare dezastru nuclear din lume, ar putea începe în primăvară şi ar putea dura cel puţin patru ani, a anunţat Mi­nisterul pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev. Potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti, citată de Mediafax, de la dezastrul din 1986, reactorul numărul patru al complexului nuclear a fost protejat de “un sarcofag” construit din beton, după model sovietic. Ridicarea unui scut nou pentru protejarea structurii precare şi demult expirate a întâmpinat, în repetate rânduri, proble­me din cauza dificultăţilor de finanţare. În septembrie 2007, Ucraina a semnat un contract cu firma franceză Novarka pentru construirea sarcofagului peste structurile compromise ale reactorului de la Cernobîl.

 

×
Subiecte în articol: eco