x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Protejaţi mama- natură

Protejaţi mama- natură

de Anca Aldea    |    17 Mai 2008   •   00:00

Arată că-ţi pasă! Acesta a fost mesajul cu care elevii de gimnaziu au fost îndemnaţi să ofere soluţii de combatere a schimbărilor climatice

Arată că-ţi pasă! Acesta a fost mesajul cu care elevii de gimnaziu au fost îndemnaţi să ofere soluţii de combatere a schimbărilor climatice

 

Trei tineri din Tulcea îşi imagi­nează o lume fără poluare. Copiii nu stau însă cu mîinile în sîn. Chiar dacă pe plaiurile mioritice este iz de electorale, Emil, Claudiu şi Daniela pregătesc cîteva remedii pentru natură.

 

PLĂMÎNII PĂMÎNTULUI. Emil Filomencu, elev în clasa a VI-a la Şcoala Crişan din judeţul Tulcea, a participat la un concurs naţional desfăşurat anul acesta cu un pro­iect intitulat “Şi tu poţi fa­ce ca aerul să devină mai curat”. Emil, participant la com­petiţia Tineri ambasadori împo­triva încălzirii glo­bale (eveniment organizat de două organizaţii neguvernamentale de mediu din Româ­nia şi sponsorizat de Amba­sada britanică la Bucureşti), ar vrea ca “plămînii Pămîntului” să fie protejaţi prin dotarea fabricilor cu filtre speciale, prin construirea mai multor staţii de epurare şi prin folosirea, la scară mare, a panourilor solare.


PROTEJAŢI NATURA! Campania lui Claudiu Serghei, coleg cu Emil, s-a intitulat “Protejaţi natura, opriţi schimbările climati­ce!”. Pentru Claudiu, o natură curată înseamnă o climă normală, iar proiectul cu care a participat la concurs a insistat asupra efectelor negative ale încălzirii globale şi a oferit, cum era de aşteptat, soluţii despre “cum putem să reducem impactul nostru asupra mediului”.


OBICEIURI POLUANTE.
Micuţa Daniela Trişcă, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Crişan din judeţul Tulcea, a prezentat un proiect vizionar axat pe legătura strînsă dintre om şi natură. Ea îi îndeamnă pe colegi şi pe apropiaţi să renunţe la actualele “obiceiuri poluante”, prin care nu fac decît să distrugă natura înconjurătoare, şi să adopte o atitudine fermă şi eficientă, schimbîndu-şi stilul de viaţă într-un sens benefic tuturor.


 

UE, un exemplu bun pentru SUA

Doi cercetători americani susţin că Washingtonul ar trebui să urmeze exemplul Europei în ceea ce priveşte comerţul cu emisii ale gazelor de seră. Denny Ellerman şi Paul Joskow de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts consideră că planul pe care Uniunea Europeană intenţionează să-l pună în aplicare anul acesta este funcţional şi se potriveşte pentru contextul actual din Statele Unite. UE şi-a anunţat intenţia de a extinde, în 2008, schema de comercializare a carbonului, impunînd un preţ la emisiile de dioxid de carbon rezultate din industrie.

 

NU reactoarelor nucleare

Un sondaj de opinie realizat în Finlanda luna aceasta arată că majoritatea cetăţenilor resping ideea construirii unui nou reactor nuclear în ţara lor. În prezent în Finlanda există patru reactoare nucleare funcţionale şi unul în curs de contruire, iar trei grupuri industriale au în plan realizarea unui al şaselea. Potrivit sondajului, un procent de 53% dintre cei aproximativ 1.000 de respondenţi a respins ideea construirii celui de-al şaselea reactor. Potrivit Ministerului finlandez al Economiei, oamenii care se opun construcţiei de noi centrale nucleare “nu înţeleg nevoile energetice ale Finlandei”.

×
Subiecte în articol: eco