De la machetele pentru maşinăriile de zburat pănă la tehnica de luptă, geniul lui da Vinci este reinviat in albumul propus de Editura RAO.
Extrase cu atenţie şi migală din filele ingălbenite ale codexurilor şi manunscriselor lui Leonardo da Vinci, omul care a devenit emblema spiritului renascentist, schiţele sale despre maşinăriile pe care le-a găndit au căpătat volum şi texturi, fiind recreate in grafică 3D generată pe calculator, in albumul "Maşinăriile lui Leonardo - Secrete şi invenţii din codexurile da Vinci". Prezentată intr-un format grafic de zile mari de Editura RAO, lucrarea, care ia forma unui album de artă in toată regula, propune celor interesaţi o plimbare "regală" printre schiţele geniului renascentist, grupată pe categorii. Pentru că Leonardo nu s-a concentrat exclusiv pe un singur domeniu al invenţiilor, cartea este structurată in şapte părţi care acoperă majoritatea prototipurilor ce poartă semnătura lui da Vinci: maşinării pentru zbor, maşini de război, maşini hidraulice, maşini de lucru, maşinării scenice, instrumente muzicale, maşinării diverse.
ZBORUL. Lucrarea, propusă de autorii italieni Domenico Laurenza, Mario Taddei şi Edoardo Zanon, porneşte de la ideile pe care da Vinci le-a avut pentru a realiza visul său cel mai drag: zborul. Pentru aceasta, Leonardo a petrecut foarte mult timp studiind anatomia şi fiziologia insectelor şi a păsărilor, aerodinamica lor şi mecanismele biologice ce le permit să se inalţe in aer şi să plutească, folosindu-se de curenţii de aer. In această primă parte sunt reconstituite in grafică 3D mecanismele pentru aripile mecanice, libelula, aripa batantă şi şurubul aerian, greşit considerat pănă acum primul model de elicopter. "Proiectele sale rezultă din convergenţa a două domenii de studiu: anatomia şi mecanica (adică studiul greutăţii şi al mişcării). Leonardo studiază structura anatomică a corpului uman, proporţiile sale, precum şi comportamentul greutăţilor, caracteristicile dinamice şi cinematice ale mişcării", se arată in prezentarea introductivă a capitolului despre zbor.
Intrebări şi răspunsuri
Editura: Litera Internaţional
In format enciclopedic, respectănd formatul original al ediţiei DeAgostini, lucrarea propusă de Editura Litera Internaţional se adresează in primul rănd şcolarilor care au depăşit deja primele clase primare şi care sunt interesaţi să afle căt mai multe despre lumea in care trăim. Structurată in şapte capitole, lucrarea oferă răspunsuri la intrebările pe care adesea micii curioşi le adresează adulţilor despre planeta Pămănt, despre dinozauri, despre animale şi plante, despre corpul omenesc, despre ştiinţă şi tehnologie. Şi, pentru ca fixarea cunoştinţelor să fie şi mai solidă, tot in carte există şi teste pe care micuţii le pot face pentru a-şi verifica exactitatea noilor cunoştinţe dobăndite prin lectura paginilor cu o grafică realizată manual, prin ilustraţii extrem de atractive. Spre deosebire de alte enciclopedii, aceasta este mult mai centrată pe explicarea modului in care viaţa funcţionează in ecosistemele de pe Terra.
Camuflaj
Autor: Joe Haldeman
Editura: Nemira
Intr-un viitor apropiat, oceanograful Russel Sutton descoperă pe fundul Pacificului o relicvă pe care aproape toată lumea o consideră a fi de provenienţă extraterestră. Insă pe lăngă entuziasmul şi nelămurirea comunităţii ştiinţifice, mai există două entităţi care sunt direct interesate de această descoperire. Romanul scris sub forma unui thriller poliţist de Joe Haldeman propune o poveste extraordinară, in care două fiinţe nemuritoare care au supravieţuit fie prin adaptarea la diverse organisme, fie prin eliminarea ameninţărilor, pe principiul cameleonului, ajung la o confruntare finală, in care nu mai este loc decăt pentru supremaţia uneia dintre ele. Romanul a fost distins cu prestigiosul premiul Nebula im 2006, fiind considerat unul dintre cele mai bune thrillere de science fiction din istoria acestui gen literar. Haldeman are in palmares trei premii Hugo şi trei premii Nebula pentru romanele sale.